Βραζιλία: Έρευνα για γενοκτονία ιθαγενών – Νεκρά 100 παιδιά κάτω των 5 ετών

Ενδείξεις ότι αρνήθηκαν να παράσχουν διατροφική βοήθεια στη φυλή Γιανομάμι

Η αστυνομία της Βραζιλίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για «γενοκτονία» αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2022 πέθαναν τουλάχιστον 100 παιδιά, κάτω των πέντε ετών, στα εδάφη όπου ζουν οι ιθαγενείς Γιανομάμι.

«Αποφάσισα χθες να ξεκινήσει μια νέα αστυνομική έρευνα για πιθανή γενοκτονία σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φλάβιο Ντίνο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brazil. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αρνήθηκαν να παράσχουν διατροφική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε αυτούς τους ιθαγενείς πληθυσμούς», πρόσθεσε.

Έρευνα για γενοκτονία των ιθαγενών Γιανομάμι διέταξε η αστυνομία της Βραζιλίας - AP

Έρευνα για γενοκτονία των ιθαγενών Γιανομάμι διέταξε η αστυνομία της Βραζιλίας - AP

Η έρευνα στρέφεται εναντίον δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών του υγειονομικού τομέα. Θα εξεταστούν επίσης οι καταγγελίες περί εγκλημάτων σε βάρος του περιβάλλοντος και υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στα απομονωμένα εδάφη των Γιανομάμι, μέσα στο παρθένο δάσος, πέθαναν πέρσι 99 παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι αιτίες του θανάτου των παιδιών ποικίλλουν: πνευμονία, διάρροια, γαστρεντερίτιδα (πιθανόν ιογενής), αιμορραγία ή σοβαρός υποσιτισμός.

Χρυσοθύρες έχουν εισβάλει στην περιοχή, όπου ζουν οι ιθαγενείς Γιανομάμι, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς και βιάζοντας γυναίκες και έφηβα κορίτσια - AP

Χρυσοθύρες έχουν εισβάλει στην περιοχή, όπου ζουν οι ιθαγενείς Γιανομάμι, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς και βιάζοντας γυναίκες και έφηβα κορίτσια - AP

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πήγε το Σάββατο στην Μπόα Βίστα, στην Πολιτεία Ροράιμα, όπου βρίσκεται ένα μέρος των εδαφών των Γιανομάμι. «Αυτό που είδα με συγκλόνισε», είπε, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπες» εικόνες.

Περίπου 30.400 αυτόχθονες ζουν στην περιοχή αυτή, ανάμεσα στις πολιτείες Ροράιμα και Αμαζόνας. Τα εδάφη τους εκτείνονται και στη γειτονική Βενεζουέλα. Στην περιοχή αυτή απαγορεύεται κάθε εξορυκτική δραστηριότητα. Οι ιθαγενείς όμως δυσκολεύονται να βρουν τροφή λόγω της καταστροφής του τροπικού δάσους όπου συνήθως έβρισκαν τα μέσα για να συντηρηθούν.

Σύμφωνα με τους ηγέτες των Γιανομάμι, σχεδόν 20.000 παράνομοι χρυσοθήρες έχουν εισβάλει στα εδάφη τους, σκότωσαν ιθαγενείς, κακοποίησαν σεξουαλικά γυναίκες και έφηβες και μόλυναν τα ποτάμια τους με υδράργυρο, με τον οποίο διαχωρίζουν τον χρυσό από τα ιζήματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top