Βραζιλία: Καταδικάζει ο Λούλα την εισβολή - «Ζητάμε ηρεμία και ειρήνη»

Kατήγγειλε ότι ο «λόγος» του πρώην προέδρου ενθάρρυνε τους βάνδαλους

Εικόνες από την εισβολή των οπαδών του Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια στη Βραζιλία (Video AP)  

Οι επικεφαλής της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας στη Βραζιλία εξέδωσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως τις χαρακτήρισαν, που συνέβησαν χθες στη Βραζιλία, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν σε κέντρα εξουσίας στην πρωτεύουσα.

Βραζιλία: Εισβολή οπαδών του Μπολσονάρου σε Κογκρέσο και Προεδρικό Μέγαρο!

«Είμαστε ενωμένοι ώστε να ληφθούν θεσμικά μέτρα σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία», είπαν, ζητώντας «ηρεμία και ειρήνη».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο εκτελών χρέη προέδρου της Γερουσίας Βενετσιάνο Βιτάλ ντο Ρέγκο, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Αρτούρ Λίρα και η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ορκίστηκε πριν από μία εβδομάδα, επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει τις ζημιές στο προεδρικό μέγαρο, όπου εισέβαλαν οπαδοί του προκατόχου του, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Βραζιλία: Υπό έλεγχο η κατάσταση μετά τα σοβαρά επεισόδια

Ο Μπολσονάρου, από τη Φλόριντα όπου βρίσκεται, καταδίκασε, όχι και πολύ σθεναρά, την επίθεση, που έμοιαζε με το remake αυτής στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον από οπαδούς του Τραμπ, πριν από δυο χρόνια. Τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος μέχρι στιγμής. 

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, που συμμορφώνονται προς τον νόμο, είναι μέρος της δημοκρατίας. Ωστόσο, τα πλιάτσικα και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (...) αντίκεινται προς τον κανόνα», έκρινε μέσω Twitter ο πρώην πρόεδρος.

Ο Μπολσονάρου αναχώρησε για τις ΗΠΑ, δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Λούλα, αρνούμενος να παραδώσει την προεδρική εσάρπα σε αυτόν που τον κέρδισε οριακά την 30ή Οκτωβρίου, τον οποίο και δε συνεχάρη ποτέ.

Ζημιές σε δημόσια κτίρια της Βραζιλίας από οπαδούς του Μπολσονάρου/ ΑΡ

Ζημιές σε δημόσια κτίρια της Βραζιλίας από οπαδούς του Μπολσονάρου/ ΑΡ

Ο Λούλα, που βρισκόταν χθες το απόγευμα στην Αρακουάρα, στην πολιτεία Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά), που επλήγη από πλημμύρες, πήγε κατά σειρά στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επίσης εισέβαλαν και προκάλεσαν καταστροφές μπολσοναριστές, όπως και στο Κογκρέσο.

Ο Λούλα κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Κογκρέσο. «Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», τόνισε, αναφερόμενος σε αυτούς που ευθύνονται για τις λεηλασίες και τις καταστροφές. «Θα βρούμε επίσης αυτούς που τους χρηματοδότησαν», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top