Τι σημαίνει η συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Πλαφόν στα 180 ευρώ από τις 15 Φεβρουαρίου αποφάσισε η ΕΕ

Η συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο κατέληξε σε συμφωνία - Video από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ έβαλαν τη Δευτέρα τέλος σε μήνες μεγάλου δράματος σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου με μια συμφωνία που θέτει όριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χωρίς να υπάρχει τρόπος να μπλοκάρουν το ανώτατο όριο, κρίσιμες χώρες όπως η Γερμανία - που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού - κατέληξαν να ψηφίσουν υπέρ του. 

Συμφώνησαν για πλαφόν στο φυσικό αέριο οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ!  

Επικεντρώθηκαν στον έλεγχο των ζημιών, σύμφωνα με διπλωμάτες. «Ήταν σαφές από την αρχή ότι δεν υπήρχε σήμερα μειοψηφία που να μπλοκάρει το ανώτατο όριο, οπότε όλοι οι σκεπτικιστές προσπάθησαν να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες διασφαλίσεις στο ανώτατο όριο», δήλωσε ένας από αυτούς. 

Σημειώνεται ότι μόνο η Ουγγαρία ψήφισε κατά του ανώτατου ορίου, ενώ η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες απείχαν.  

Τι είναι το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το ποσοστό των ψήφων ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ψήφων: Το προσωρινό μέτρο θα ισχύει για συμβάσεις παραγώγων φυσικού αερίου έως και ένα έτος στο μέλλον στον ολλανδικό κόμβο TTF, που θεωρείται ευρέως η τιμή αναφοράς της ΕΕ. Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF για ένα μήνα υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα έχουν επίσης ανώτατο όριο σε άλλους κόμβους συναλλαγών σε όλο το μπλοκ, αλλά οι Βρυξέλλες μπορούν να «εξαιρέσουν» ορισμένους κόμβους εάν το ανώτατο όριο ενδέχεται να βλάψει την ασφάλεια του εφοδιασμού. 

Πλαφόν: Νέα «μάχη» στη σύνοδο κορυφής ΕΕ μεταξύ «βόρειων» και «νότιων»    

Το ανώτατο όριο δεν εφαρμόζεται στο εξωχρηματιστηριακό εμπόριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές μπορούν εύκολα να το παρακάμψουν. Και θα εφαρμόζεται μόνο εάν οι υπηρεσίες της ΕΕ θεωρούν ότι δεν απειλείται η ασφάλεια του εφοδιασμού. 

Qatargate: Στην αντεπίθεση το Κατάρ – Απειλεί με όπλο το ενεργειακό

Οι εμπειρογνώμονες και οι διπλωμάτες διχάστηκαν ως προς το κατά πόσον το ανώτατο όριο θα είναι χρήσιμο. Ενώ πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα ψυχολογικό μέτρο, οι αγορές συχνά καθοδηγούνται από την ψυχολογία, επεσήμαναν αρκετοί διπλωμάτες. Ο νόμος στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει απείρως υψηλές τιμές, υποστήριξαν. 

Φυσικό αέριο: Αισιόδοξος για λύση στο πλαφόν ο Μητσοτάκης

Σε συνδυασμό με τις κοινές αγορές για την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθεμάτων το καλοκαίρι, για τις οποίες συμφώνησαν επίσης οι υπουργοί, το μέτρο θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, ελπίζει η ΕΕ. Σύμπτωση ή όχι, οι τιμές του TTF έπεσαν απότομα, από 113 ευρώ σε 106 ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά, όταν έγινε γνωστή η συμφωνία για το ανώτατο όριο τη Δευτέρα. 

Έρευνες υδρογονανθράκων: Διάβημα από τη Λιβύη και σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ     

Ενώ η κριτική επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου, οι υπουργοί συμφώνησαν σε ένα άλλο μέτρο που σίγουρα θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας μεσοπρόθεσμα: την ταχύτερη αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πράγματι, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη η φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι νέες επενδύσεις συχνά καθυστερούν λόγω των NIMBYs και των οδυνηρά μακροχρόνιων διαδικασιών αδειοδότησης. 

Φυσικό αέριο: Στη σύνοδο κορυφής λύνουν τις διαφορές «Βόρειοι» - «Νότιοι»

Τα έργα ηλιακής ενέργειας θα εγκρίνονται εντός τριών μηνών, ενώ το όριο για τις αντλίες θερμότητας θα είναι ένας μήνας. Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να καθιερώσουν τις λεγόμενες «go-to areas», υπέρμαχος των οποίων είναι η Γερμανία, οι οποίες επιτρέπουν στους επενδυτές να προωθήσουν με ταχείς ρυθμούς τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ορισμένες προηγουμένως οριοθετημένες ζώνες. Οι πρωτεύουσες συμφώνησαν να δημιουργήσουν αυτές τις ζώνες εντός 30 μηνών- εντός αυτών, οι άδειες θα χορηγούνται εντός ενός έτους. Δεσμεύτηκαν επίσης να εφαρμόσουν διετή διαδικασία αδειοδότησης για έργα εκτός αυτών των περιοχών, με μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. 

Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για αιτήσεις - Πότε ξεκινούν πληρωμές

Οι χώρες ήταν βαθιά διχασμένες ως προς το αν πρέπει να αυξηθεί ο συνολικός στόχος για το 2030 για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του μπλοκ σε 45% από 40%. Η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και μια ομάδα 15 χωρών επιθυμούσαν υψηλότερο στόχο, αλλά οι χώρες κατέληξαν τελικά στο 40%. 

Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά τα τρόφιμα… ακριβαίνουν 

Η ψηφοφορία ήρθε καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι η ηλιακή ενέργεια γνώρισε μια χρονιά ρεκόρ στην ΕΕ το 2022, με 41,4 γιγαβάτ νέας εγκατεστημένης ισχύος, μια αύξηση σχεδόν 50 τοις εκατό από το 2021. Αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 12 εκατομμύρια ευρωπαϊκά σπίτια, σύμφωνα με το λόμπι της ηλιακής βιομηχανίας της ΕΕ SolarPower Europe.
 

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top