Πλαφόν: Νέα «μάχη» στη σύνοδο κορυφής ΕΕ μεταξύ «βόρειων» και «νότιων»    

Αγωνία για τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου

Τη Δευτέρα- εκτός απροόπτου- θα πέσουν οι τίτλοι τέλους στο πολύμηνο σήριαλ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οι «σκληροί»  του Βορρά και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής επιμένουν μέχρι τέλους σε ένα Μηχανισμό, που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά η Ελλάδα και η ομάδα των «15»  τονίζουν ότι αν το πλαφόν μπει ψηλά, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν όμηροι των κερδοσκόπων και των εκρηκτικών ανατιμήσεων. 

Φυσικό αέριο: Στη σύνοδο κορυφής λύνουν τις διαφορές «Βόρειοι» - «Νότιοι»

Μπουφάν στην πλάτη και σάλι στα πόδια, ζακέτες αρκετά χοντρές, για τους υπαλλήλους στους χώρους εργασίας, ώστε να υποφέρουν τις πιο ψυχρές θερμοκρασίες, είναι η νέα, σκληρή πραγματικότητα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όπως μεταδίδουν τα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα. Κι όμως:  Η ομάδα των Βόρειων, με επικεφαλής τη Γερμανία, μπλοκάρει την εφαρμογή ενός πλαφόν, κάτω από τα 200 ευρώ, που θα μπορούσε να συγκρατήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και της θέρμανσης. 

«Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι θα αναζητούσαμε μια φιλική λύση. Και υπάρχουν νέα ότι είμαστε κοντά σε αυτό»  υποστήριξε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, με την ενεργειακή φτώχεια να είναι παρούσα και στη Γερμανία.   

Μητσοτάκης: πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές 

«Είμαστε κοντά στο να μπορέσουμε να επιβάλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου...Είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο «σήμα» στις αγορές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από πλευράς Ρωσίας» διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τις συνόδους ΕΕ-ASEAN

«Ενώ η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση επιδεινώνεται, η ευρωπαϊκή ηγεσία αδυνατεί να βρει αποτελεσματική λύση ακόμα και για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» δήλωσε σχετικά με το ζήτημα του πλαφόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.  

Τσίπρας: Ζήτησε στις Βρυξέλλες «αποκατάσταση της Δικαιοσύνης» στην Ελλάδα  

Αγωνία για τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι παίζουν με τη «φωτιά». Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου για το 2023 βρίσκονται ήδη στα 135 ευρώ, ενώ ακόμα και οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν χονδρική τιμή ρεύματος πάνω από τα 400 ευρώ. Ειδικά για την Ελλάδα, ακόμα κι αν το φυσικό αέριο διατηρηθεί σε αυτά τα ούτως ή άλλως υψηλά επίπεδα, θα απαιτηθούν για ενεργειακές επιδοτήσεις, περί τα 450 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top