Βραζιλία: Ο Λούλα και πάλι πρόεδρος της χώρας - Επικράτησε του Μπολσονάρου

«Η χώρα μας επιστρέφει στη διεθνή σκηνή και δε θα είναι πια παρίας»

Στα 77 του χρόνια, ο κεντροαριστερός βετεράνος της πολιτικής Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη νέος πρόεδρος της Βραζιλίας στις χθεσινές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα. 

Καθώς ο Λούλα προηγείται με το 50,8% έναντι 49,2% του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους, Ζαΐχ Μπολσονάρου, με το 98,8% των ψήφων καταμετρημένο, το αποτέλεσμα είναι πλέον και «μαθηματικά» οριστικό.

Λούλα Βραζιλία Εκλογές

Ο Ινάθιο Λούλα Ντα Σίλβα εξελέγη και πάλι πρόεδρος της Βραζιλίας - AP/Marcelo Chello

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεσμεύτηκε μετά τη νίκη του πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική ειρήνη και την ενότητα που έχει ανάγκη χώρα του, τονίζοντας ότι η Μπραζίλια «επιστρέφει στη διεθνή σκηνή και δε θα είναι πια παρίας».

Βραζιλία - προεδρικές εκλογές: Οριακό προβάδισμα Λούλα

«Η Βραζιλία κι ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε ο κεντροαριστερός ηγέτης στην επινίκια ομιλία του, καθώς ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπολσονάρου δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα διότι επί των ημερών του η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Βραζιλία κόσμος πανηγυρίζει τη νίκη Λούλα

Οι Βραζιλιάνοι πανηγύρισαν τη νίκη του Λούλα - AP/Bruna Prado

Δεσμευόμενος πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει την πείνα στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ο Λούλα ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρας μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

Βραζιλία: Συγχαρητήρια ηγετών για την εκλογή Λούλα

Ηγέτες σε όλο τον κόσμο χαιρέτισαν τη νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, που χαρακτηρίστηκαν οι πιο πολωμένες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Βραζιλία: Οι πιο πολωμένες εκλογές εδώ και δεκαετίες

«Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας από τις υπηρεσίες του κ. Μπάιντεν. 

Λούλα νικητής εκλογές Βραζιλία

Ο 77χρονος Λούλα υποσχέθηκε την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και την καταπολέμηση της φτώχειας - AP/Eraldo Peres

Στο λακωνικό κείμενο προστίθεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί να δουλέψει με τον βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter μετά τη νίκη του Λούλα:

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας» και ανήρτησε το ίδιο μήνυμα στα πορτογαλικά, κρίνοντας πως η νίκη του Λούλα «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

«Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (...) και να προωθήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες - όπως την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

εκλογές Βραζιλία

Ηγέτες από όλον τον κόσμο έστειλαν τα συγχαρητήριά τους για τη νίκη Λούλα στη Βραζιλία - AP/Armando Franca

«Ο Λούλα νίκησε, ευλογημένος ο λαός της Βραζιλίας. Θα υπάρξει ισότητα και ουμανισμός», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, επίσης μέσω Twitter.

«Τεράστια συγχαρητήρια στον Λούλα για την τρομερή νίκη του στις βραζιλιάνικες εκλογές. Αδημονώ να συνεργαστώ μαζί σου για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντός μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι.

«Σε αγκαλιάζουμε αδελφέ πρόεδρε Λούλα», ανέφερε ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ.

«Λούλα. Αγαλλίαση!», έγραψε ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο ανέφερε:

Λούλα

Ο Λούλα επικράτησε του Μπολσονάρου σε μια εκλογική αναμέτρηση εξαιρετικά πωλωμένη - AP/Victor R. Caivano

«Συγχαίρω τον Λούλα για την εκλογή του (...). Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη φιλία και τη συνεργασία των χωρών μας, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους πολίτες μας. Η περιφέρειά μας συνεχίζει την ολοκλήρωσή της με πλουραλισμό».

«Ζήτω ο Λούλα», έγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, που εξελέγη τον Ιούνιο.

«Η δημοκρατία θριάμβευσε στη Βραζιλία. Ζήτω οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι!», σχολίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

«Συγχαρητήρια αδελφέ Λούλα. Η νίκη σου ενισχύει τη δημοκρατία και την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσεις τον λαό της Βραζιλίας στον δρόμο της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε τέλος ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top