Η Μ. Βρετανία θρηνεί για τη βασίλισσά της - Γέμισε λουλούδια το παλάτι

40.000 άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το Μπάκιγχαμ

Όσα είπε ο Μιχάλης Πετσαλάκης,  διευθυντής αλυσίδας ξενοδοχείων στο Λονδίνο

Συγκλονισμένοι είναι οι Βρετανοί από τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ που έφυγε στα 96 της χρόνια. Σήμερα, περί τις 10:00, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. 

«Ποια νομίζετε ότι είμαι;» - Διάσημες φράσεις της βασίλισσας Ελισάβετ

Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Χθες, έξω από το Μπάκιγχαμ είχαν συγκεντρωθεί ήδη 3.000 με 4.000 κόσμου, εν μέσω βροχής / Φωτογραφία AP

Χθες, έξω από το Μπάκιγχαμ είχαν συγκεντρωθεί ήδη 3.000 με 4.000 κόσμου, εν μέσω βροχής. Ο Μιχάλης Πετσαλάκης, διευθυντής αλυσίδας ξενοδοχείων στο Λονδίνο, δήλωσε στο Star.gr:

«Δεν είναι οι συνθήκες ευνοϊκές για να συγκεντρωθεί κόσμος. Μεθαύριο θα έχει πάνω από 30 με 40 χιλιάδες κόσμου», εκτίμησε,

Αυτή την ώρα στους δρόμους του Λονδίνου επικρατεί ηρεμία, ωστόσο, όπως σημείωσε τις επόμενες ημέρες το Λονδίνο αναμένεται να... βουλιάξει.

«Θα πλημμυρίσει όχι από τους ξένους που θα έρθουν από το εξωτερικό, αλλά από τους Βρετανούς, οι οποίοι θα έρθουν από όλα τα σημεία και θα μαζευτούν για να τιμήσουν τη Βασίλισσά τους. Τα ξενοδοχεία θα είναι όλα γεμάτα και τα μέσα μεταφοράς επίσης ασφυκτικά».

Θλίψη για τη βασίλισσα Ελισάβετ - Χιλιάδες κόσμου έξω από το Μπάκιγχαμ


«Μουδιάσαν» οι Βρετανοί στο άκουσμα του θανάτου της Βασίλισσας τους

Σύμφωνα με τον κ. Πετσαλάκη αν και χθες το πρωί βγήκε μία ανακοίνωση που λίγο-πολύ προϊδέαζε τον κόσμο ότι η κατάσταση της υγείας της Ελισσάβετ ήταν δύσκολη, στο άκουσμα του θανάτου της μουδιάσαν όλοι. 

«Εγώ για 1-2 λεπτά δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Έχουν μουδιάσει τα πάντα. Το βλέπεις στα πρόσωπά τους. Βλέπεις κατήφεια. Ο κόσμος είναι θλιμμένος και τις επόμενες τρεις ημέρες θα γίνει ακόμα πιο έντονο αυτό. Υπάρχει μία στενοχώρια και είναι φυσιολογικό, καθώς η Ελισσάβετ ήταν ο βράχος, ένα πρόσωπο κλειδί και θα μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένη στη μνήμη και στην καρδιά των Βρετανών. Οι περισσότεροι, εξάλλου, δεν έχουν γνωρίσει κι άλλον μονάρχη, αν σκεφτείς ότι αυτή επί 70 χρόνια τηρούσε τον Θεσμό».

Όπως πρόσθεσε, η Βασίλισσα ήταν αγαπητή στον κόσμο. 

Aν και χθες το πρωί βγήκε μία ανακοίνωση που λίγο-πολύ προϊδέαζε τον κόσμο ότι η κατάσταση της υγείας της Ελισσάβετ ήταν δύσκολη, στο άκουσμα του θανάτου της μουδιάσαν όλοι  / Φωτογραφία AP

«Για τόσα πολλά χρόνια αυτή η γυναίκα ήταν μέσα στα σπίτια όλων μας. Ακόμη και για μένα που δεν είμαι Βρετανός και δεν είμαι λάτρης της μοναρχίας αυτή η γυναίκα μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθής».

«Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν εξαιρετικά αγαπητη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πραγματικά υπήρξε θεσμός. Εκπροσωπούσε τον μέσο Βρετανό. Όλοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τη βασίλισσα. Δεν άκουγες κάτι κακό για την Ελισσάβετ. Η μόνη δύσκολη στιγμή στην πορεία της ήταν τότε με το θάνατο της Νταϊάνα όπου δεν το χειρίστηκε στην αρχή σωστά, μετά όμως το έσωσε».

«Εγώ για 1-2 λεπτά δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Έχουν μουδιάσει τα πάντα. Το βλέπεις στα πρόσωπά τους. Βλέπεις κατήφεια. Ο κόσμος είναι θλιμμένος και τις επόμενες τρεις ημέρες θα γίνει ακόμα πιο έντονο αυτό», δήλωσε ο  κ. Πετσαλάκης στο Star.gr

(Στην αρχή δεν ήταν στο Μπάκιγχαμ, όπου ο κόσμος ήταν μαζεμένος και της ζητούσε να της συμπαρασταθεί στον πόνο του χαμού της Νταϊάνα. Την επόμενη μέρα όμως ήταν εδώ και έσωσε την κατάσταση). «Αυτό ήταν το μόνο μελανό της σημείο που εκεί αμφισβητήθηκε και η αποδοχή του κόσμου στη μοναρχία».


Η τελευταία πράξη της Βασίλισσας που έσωσε τη Μεγάλη Βρετανία από κενό εξουσίας 

Τις τελευταίες ημέρες η Βασίλισσα Ελισσάβετ βρισκόταν στο Κάστρο στη Σκωτία. «Είχε απομονωθεί, γιατί όπως κατάλαβα, δεν ήθελε να βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο, καθώς αισθανόταν και ίδια πια ότι ζορίζεται λίγο η υγεία της. Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε βέβαια την τελευταία πράξη που έπρεπε να κάνει και ευτυχώς, διότι η Μεγάλη Βρετανία θα ήταν σε κενό εξουσίας».

«Δεν θα μπορούσε, δηλαδή, ο Κάρολος προτού διοριστεί επίσημα βασιλιάς να μπορέσει να δώσει εντολή στην Λιζ Τρας για να μπορέσει να οργανώσει κυβέρνηση. Αυτή ήταν και η τελευταία πράξη που έκανε ο αποχαιρετισμός στον Τζόνσον και η εντολή στην Λιζ Τρας», σημείωσε ο κ. Πετσαλάκης.

Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας, θα τελεστεί η κηδεία της, ενώ πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα / Φωτογραφία AP

«Υπάρχει πρωτόκολλο και θα ακολουθεί»

Αυτή την ώρα η σορός της βρίσκεται στη Σκωτία, ενώ αναμένεται να ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο. «Στα πρώτα δέκα λεπτά έπρεπε όλες οι σημαίες να είναι μεσίστιες. Παύουν όλες οι λειτουργίες και τα πάντα. Ουσιαστικά είναι τρεις ημέρες πένθους, στις οποίες νεκρώνουν τα πάντα. Είχαν αναγγείλει απεργίες το μέτρο και σιδηρόδρομοι και ανεστάλησαν όλες».

«Υπάρχει συγκεκριμένο τελετουργικό και τι θα ακολουθήσει. Πρέπει να γίνει η συνάντηση της πρωθυπουργού με τον βασιλιά πλέον, ο οποίος είναι ο Κάρολος. Πρέπει ο Κάρολος και επίσημα να γίνει η τελετή και να γίνει βασιλιάς. Θα πρέπει να γίνει μία δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου για να τιμήσουν την απερχόμενη βασίλισσα. Γενικά είναι κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν, πριν από την κηδεία».

«Στις επόμενες τρεις ημέρες θα εκτεθεί η σορός. Δεν γνωρίζω αν το πρωτόκολλο θα επιτρέψει σε όλο τον κόσμο να περάσει ή θα περάσουν για να αποτίσουν φόρο τιμής οι επίσημοι προσκεκλημένοι, τα επίτιμα πρόσωπα και όλοι όσοι είναι υψηλοί αξιωματούχοι»,είπε ο κ. Πετσαλάκης.

Ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης / Φωτογραφία AP


«Ο κόσμος έχει αποδεχθεί την Καμίλα. Δεν μπορεί να ονομαστεί όμως βασίλισσα»


Σύμφωνα με τον κ. Πετσαλάκη ο Κάρολος είχε πάρα πολύ χρόνο να προετοιμαστεί σωστά για να τηρήσει τον ρόλο του, που είναι συγκεκριμένος. «Πιστεύω ότι θα είναι άξιος. Ακολουθεί από πίσω του ο William... Ο Κάρολος πια είναι μεγάλος. Και στα χρόνια της μητέρας του να φτάσει θα μετρήσει στον θρόνο 20 χρόνια ακόμα».

Ο Κάρολος είναι αγαπητό πρόσωπο στους Βρετανούς. Δεν υπάρχει πια θέμα και ό,τι συνέβη με την Νταϊάνα πλέον ο κόσμος το έχει ξεπεράσει και έχει αποδεχτεί και την Καμίλα ως σύντροφο του».

Βέβαια η Καμίλα δεν μπορεί να γίνει ποτέ βασίλισσα. Το πρωτόκολλο δεν το επιτρέπει αυτό. Αυτό ψάχνουν τώρα ουσιαστικά, να δουν τι τίτλο θα έχει δίπλα στον βασιλιά, διότι δεν μπορεί να ονομαστεί βασίλισσα για κανένα λόγο», είπε.


«Θα αλλάξει το πρόσωπο στο νόμισμα»

Ο κ. Πετσαλάκης αναφέρθηκε και σε κάποιες αλλαγές που σηματοδοτεί υποχρεωτικά ο θάνατος της Ελισσαβετ. «Από όσο γνωρίζω θα συνεχίσει να κυκλοφορεί η λίρα, το νόμισμα, με την κεφαλή της Ελισσάβετ για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, υποθέτω δύο με τρεις μήνες. Αμέσως μετά θα εκδοθούν υποχρεωτικά τα χαρτονομίσματα και τα μεταλλικά με τον Κάρολο. Θα πρέπει να τηρηθεί το πρωτόκολλο».

«Βάσει πρωτοκόλλου το πένθος διαρκεί έξι μήνες. Άρα αν δεν καταφέρει να ανταπεξέλθει άμεσα η τράπεζα της Αγγλίας, θα μπορέσει να το τραβήξει σε ένα βάθος έως και έξι μηνών».

«Στον ύμνο θα αλλάξει μόνο το κομμάτι που αναφέρεται στη βασίλισσα και πλέον θα αναφέρεται στον βασιλιά. Μαλιστα, με την αναγγελία του θανάτου της παίχτηκε κανονικά ο ύμνος αλλά πλέον το queen θα γίνει king, δηλαδή, God save the king», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top