«Βολές» Ταϊβάν κατά Κίνας: Την κατηγορεί ότι «προετοιμάζει εισβολή»

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν για τα γυμνάσια της Κίνας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν κατήγγειλε σήμερα Τρίτη, ότι η Κίνα προχώρησε στα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη νήσο για να «προετοιμάσει» εισβολή και να «μεταβάλει το status quo» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Κίνα: Συνεχίζει τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν

«Η Κίνα χρησιμοποιεί τα γυμνάσια και τον στρατιωτικό οδικό χάρτη της για να προετοιμάσει εισβολή στην Ταϊβάν», είπε ο Τζόζεφ Γου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ταϊπέι. «Η αληθινή πρόθεση της Κίνας είναι να μεταβάλει το status quo στο στενό της Ταϊβάν και σε όλη την περιοχή», συνέχισε.

Η Ταϊβάν «απαντά» με πλοία και αεροσκάφη στις ασκήσεις τις Κίνας

Το Πεκίνο αναζητούσε προσχήματα για να προχωρήσει σε γυμνάσια και η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, του έδωσε την ευκαιρία, υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ταϊβάν.

Κατά την άποψη του, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της Κίνας να κατατρομοκρατήσει την Ταϊβάν είναι να επιδειχθεί ότι η νήσος δεν εκφοβίζεται. Χαρακτήρισε τα γυμνάσια γύρω από τη νήσο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρεμπόδισαν την κίνηση σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Τουλάχιστον 20 πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ταϊβάν παρέμεναν νωρίτερα σήμερα κοντά στη διάμεση γραμμή στο στενό και κάποια κινεζικά αποπειράθηκαν να την περάσουν, είπε μη κατονομαζόμενη πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η ίδια πηγή είπε πως αρκετά κινεζικά πολεμικά συνεχίζουν να επιχειρούν στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κινεζικός στρατός θα συνεχίσει τα γυμνάσια γύρω από τη νήσο και σήμερα.

Ταϊβάν - Κίνα

Στιγμιότυπο από ασκήσεις του πυροβολικού με πραγματικά πυρά στη νότια Ταϊβάν / AP Image

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ξεκίνησαν ασκήσεις του Πυροβολικού με πραγματικά πυρά, σε μια προσομοίωση της άμυνας της νήσου σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Στις ασκήσεις - οι οποίες θα συνεχιστούν μεθαύριο Πέμπτη - συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 40 οβιδοβόλα, διευκρίνισε ο στρατός.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Έντονη διαμαρτυρία από την Αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, η Αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ελλάδα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και την ειλικρινή καταδίκη της για τη «χρήση από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας της επίσκεψης της Προέδρου του Αμερικανικού Κογκρέσου ως προσχήματος για να κλιμακώσει την παράλογη και υστερόβουλη εκτόξευση απειλών εναντίον της Ταϊβάν κατά παράβαση των διεθνών αρχών της ειρήνης».

Ακολουθεί η δήλωση του Εκπροσώπου της Ταϊβάν στην Ελλάδα, Sherman S. Kuo, σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Κινεζικής κυβέρνησης:

«1. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) πάντοτε καλωσορίζει τους διεθνείς φίλους που υποστηρίζουν τις αξίας της Ταϊβάν για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η επίσκεψη της Προέδρου του Αμερικανικού Κογκρέσου, Νάνσυ Πελόζι, στην Ταϊβάν είναι μία ουσιώδης απόδειξη της μακρόχρονης και ισχυρής φιλίας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ και της συνεργασίας τους ενισχυμένη από το ενδιαφέρον για την ασφάλεια. Η Ταϊβάν υποστηρίζεται από πάγια δημοκρατική ανθεκτικότητα των 23 εκατομμυρίων πολιτών της και το διογκούμενο ρεύμα της διεθνούς υποστήριξης προς εμάς. Συνεπώς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα επιτύχουμε πέραν πάσης αμφιβολίας να κάμψουμε την καταστρατήγηση των της εθνικής μας κυριαρχίας από τα απολυταρχικά καθεστώτα και από κοινού να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού.

2. Το τρέχον ρεύμα του έντονου εκφοβισμού από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και τις εκδικητικές κινήσεις αυτού καταλήγουμε ότι ήταν μέρος της πολιτικής πίεσης του Κόμματος που στοχεύει να εξαναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει την υποστήριξη προς την Ταϊβάν. Προχωρώντας, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα το ΚΚΚ να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν και την περιοχή ώστε να απομονώσει την Ταϊβάν και να την αφήσει αβοήθητη επιτυγχάνοντας την υπέρτατη επιδίωξή του να αναγκάσει την Ταϊβάν σε διαπραγμάτευση για την ενοποίηση. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, η ειρήνη και η ευημερία της Ανατολικής Ασίας θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο. Οι εκκλήσεις σε δημοκρατικά κράτη να επιδείξουν αλληλεγγύη διατρανώνουν αναμφίβολα τη θέση μας και επιβάλουν αντίμετρα ώστε να σταματήσει η επέκταση του απολυταρχισμού.

3. Είναι μία αντικειμενική αλήθεια ότι οι δύο απέναντι πλευρές του Στενού της Ταϊβάν δεν είναι υφιστάμενη η μία της άλλης. Καμία ποσότητα έντονης πίεσης από τις Αρχές του Πεκίνου δε μπορεί να το αλλάξει αυτό. Η κυβέρνησή μας παραμένει συνεπής στην πολιτική μας να διατηρήσουμε την ειρήνη κατά πλάτος του Στενού της Ταϊβάν: προστατεύουμε σθεναρά την εθνική μας κυριαρχία και δε θα ανεχθούμε ποτέ καμία «στρατιωτική εισβολή». Οι παράνομες και αδικαιολόγητες ενέργειες του ΚΚΚ έχουν υπονομεύσει το status quo του Στενού της Ταϊβάν, έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και τα υπάρχοντα των ανθρώπων κι έχουν παραβιάσει σοβαρότατα την βασιζόμενη στους νόμους διεθνή τάξη.

Ως απάντηση, η κυβέρνησή μας διεξάγει διυπηρεσιακές συναντήσεις, παρατηρώντας στενά τις εξελίξεις στην κατάσταση, μεταχειριζόμενη την προσοχή και τη σύνεση στις απαντήσεις μας, και αποτρέποντας το ΚΚΚ να διεξάγει πόλεμο πληροφορίας και να παρεισφρέει διχάζοντας την κοινωνία μας. Στο μεταξύ, είμαστε σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με τις γειτονικές χώρες καθώς και με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, ο στρατός μας είναι σε επιφυλακή σχετικά με την κατάσταση και απολύτως έτοιμος να πραγματοποιήσει καίριες και κατάλληλες αντιδράσεις.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top