Ζαπορίζια: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο»

«Συναγερμός» από τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ

«Εκτός ελέγχου» είναι η κατάσταση στο εργοστάσιο με πυρηνικά στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στην Ουκρανία «είναι εντελώς εκτός ελέγχου» και απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν γρήγορα στους ειδικούς να επισκεφθούν το εκτεταμένο συγκρότημα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Μιλώντας στο Associated Press ο Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Associated Press ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική πόλη Enerhodar, την οποία τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου, μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί στο εργοστάσιο. Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ο Γκρόσι ανέφερε πολλές παραβιάσεις της ασφάλειας του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «σε ένα μέρος όπου ο ενεργός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη», κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Ζαπορίζια

Το εργοστάσιο με πυρηνικά στη Ζαπορίζια / AP Image

Τόνισε, ακόμα, ότι η φυσική ακεραιότητα του εργοστασίου δεν έγινε σεβαστή, επικαλούμενος βομβαρδισμούς στην αρχή του πολέμου, όταν καταλήφθηκε. Τότε, Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνταν για τις επιθέσεις στη Ζαπορίζια.

Ζαπορίζια: «Υπάρχει κάτι παράδοξο στο πυρηνικό εργοστάσιο»

Όπως αναφέρει ο Γκρόσι, υπάρχει μια «παράδοξη κατάσταση» στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, καθώς από τη μια ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εκτελεί τις πυρηνικές του επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αναπόφευκτες στιγμές τριβής και υποτιθέμενης βίας.

Αν και η ΙΑΕΑ έχει κάποιες επαφές με το προσωπικό, αυτές είναι «ελαττωματικές» και «αποτελεσμένες», υπογράμμισε ο Γκρόσι.

εργοστάσιο πυρηνικών στη Ζαπορίζια

Ο Γκρόσι υπογράμμισε ακόμα ότι η αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού και ανταλλακτικών έχει διακοπεί, άρα δεν είναι σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται. Η  ΙΑΕΑ πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται, καθώς υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί.

Η κατάληψη του εργοστασίου της Ζαπορίζια από τη Ρωσία ανανέωσε τους φόβους ότι ο μεγαλύτερος από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας θα μπορούσε να καταστραφεί, προκαλώντας μια άλλη έκτακτη ανάγκη, όπως το ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986, η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο, που συνέβη περίπου 110 χιλιόμετρα (65 μίλια) βόρεια της πρωτεύουσας Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μέρος σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή, αλλά παρέδωσαν τον έλεγχο στους Ουκρανούς στα τέλη Μαρτίου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top