Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομία

Σε τροχιά χαμηλότερης ανάπτυξης η οικονομία

Πόλεμος Ρωσία - Ουκρανία: Επηρεάζει Αρνητικά Την Οικονομία

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της ΕΕ, θέτοντάς την σε τροχιά χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, οι θερινές (ενδιάμεσες) οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2022 «βλέπουν» ότι η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2022 και 1,5% το 2023. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται σε 2,6% το 2022, μετριασμένη στο 1,4% το 2023. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί σε ιστορικά υψηλά το 2022, στο 7,6% στη ζώνη του ευρώ και στο 8,3% στην ΕΕ, πριν υποχωρήσει το 2023 στο 4,0% και 4,6%, αντίστοιχα.

«Πολλοί από τους αρνητικούς κινδύνους που περιβάλλουν τις εαρινές προβλέψεις του 2022 έχουν υλοποιηθεί. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ασκήσει πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών τροφίμων. Αυτά τροφοδοτούν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και πυροδοτούν μια ταχύτερη απόκριση της νομισματικής πολιτικής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ προσθέτει στον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής της Κίνας για μηδενικά κρούσματα COVID-19», τονίζει η Επιτροπή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η οικονομία της ΕΕ παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης μειώνει την εξωτερική ζήτηση.

«Η δυναμική που αποκτήθηκε με την ανάκαμψη του 2021 και με ένα κάπως ισχυρότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί πρώτο τρίμηνο, πρόκειται να στηρίξει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2022. Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα στο υπόλοιπο του έτους αναμένεται να είναι υποτονική, παρά την πολλά υποσχόμενη θερινή τουριστική εποχή», τονίζει η Επιτροπή.

Για το 2023, αναφέρεται ότι η τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να αποκτήσει δυναμική, χάρη στην ανθεκτική αγορά εργασίας, τον μετριασμό του πληθωρισμού, τη στήριξη από τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το μεγάλο ακόμη ποσό πλεονάζουσας αποταμίευσης.

Συνολικά, η οικονομία της ΕΕ πρόκειται να συνεχίσει να επεκτείνεται, αλλά με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν στις εαρινές προβλέψεις του 2022.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top