Βρετανία: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την ψηφοφορία εκλογής του νέου ηγέτη

Οι Εργατικοί καταθέτουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον

Στην Βρετανία όπως όλα δείχνουν είναι όλα έτοιμα για την διαδικασία ψηφοφορίας του νέου διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου. H διαδικασία ψηφοφορίας για νέο ηγέτη ξεκινάει την Τετάρτη.

Μπόρις Τζόνσον: Αρνείται να στηρίξει κάποιον από τους διαδόχους του

Πιο κάτω ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία ηγεσίας.

Τρίτη 12 Ιουλίου: Οι υποψηφιότητες ανοίγουν και κλείνουν. Για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών.

Από το βράδυ της Δευτέρας, έντεκα υποψήφιοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την κορυφαία θέση.

Τετάρτη 13 Ιουλίου: Πρώτη ψηφοφορία. Όποιος υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 30 ψήφους αναμένεται να αποχωρήσει.

Η προηγούμενη ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις το 2019, είχε 10 υποψηφίους.

Πέμπτη 14 Ιουλίου: Δεύτερη ψηφοφορία. Μια δεύτερη ψηφοφορία θα ακολουθήσει την Πέμπτη με περαιτέρω ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα έως ότου ο κατάλογος των υποψηφίων μειωθεί στους δύο τελευταίους - οι οποίοι στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε ταχυδρομική ψηφοφορία μελών του κόμματος.

Ο Μπομπ Μπλάκμαν, εκτελεστικός γραμματέας της Επιτροπής του 1922, είπε ότι ο στόχος ήταν να περάσει ο διαγωνισμός στους δύο τελευταίους πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών των βουλευτών.

 «Πρέπει να περιορίσουμε τη λίστα των υποψηφίων πολύ γρήγορα σε δύο. Και το μόνο πράγμα που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε είναι να πετύχουμε δύο υποψηφίους μέχρι την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιήσουμε διαδοχικές κάλπες τις επόμενες ημέρες για να φτάσουμε σε αυτή τη θέση».

Κυριακή 17 Ιουλίου: Πρώτη συζήτηση. Το ITV θα πραγματοποιήσει το πρώτο ντιμπέιτ για την ηγεσία των Τόρις στις 7 μ.μ.

Δευτέρα 18 Ιουλίου: Δεύτερη συζήτηση. Το Sky News έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει άλλη μια συζήτηση το επόμενο βράδυ.

Παρασκευή 22 Ιουλίου και μετά: Θα βοηθήσουν τα μέλη του κόμματος να καθορίσουν την επιλογή τους για τον νέο ηγέτη των Συντηρητικών.

«Προϋπόθεση υποψηφιότητας» για τους υποψηφίους να συμφωνήσουν ότι θα διεκδικήσουν το ψηφοδέλτιο των μελών του κόμματος εάν φτάσουν στους δύο τελευταίους.

Eπίσπευση της αντικατάστασης του Μπόρις Τζόνσον εξετάζoυν οι Συντηρητικοί

Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί μια κατάσταση όπως το 2016, όταν η Λίντσομ αποχώρησε, παραδίδοντας την ηγεσία χωρίς αμφισβήτηση στην Τερέσσα Μέυ πριν δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου: Θα ανακοινωθεί ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών. Ο νέος πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου όταν οι βουλευτές επιστρέψουν στο Westminster από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Βρετανία: Οι Εργατικοί θα καταθέσουν σήμερα πρόταση μομφής

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, θα καταθέσει σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με μια πηγή του κόμματος.

Η πρόταση μομφής σημαίνει ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο μπορούν να ψηφίσουν για το αν η κυβέρνηση, υπό τον Τζόνσον επί του παρόντος, μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της.

Αν η κυβέρνηση ηττηθεί στην ψηφοφορία στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top