Μακρόν: Ξεκινά έρευνα για φορολογική απάτη

Σχετίζεται με τη χρήση ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων από την κυβέρνησή του

Εμανουέλ Μακρόν

Η Οικονομική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για διακεκριμένη φορολογική απάτη, μετά την έκθεση της Γερουσίας, σχετικά με τη χρήση ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων από την κυβέρνηση και το γραφείο του Γάλλου προέδρου

Η έναρξη αυτής της έρευνας έγινε στις 31 Μαρτίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν «επαληθεύσεις» που θα διενεργηθούν απο τις δικαστικές ερευνητικές αρχές και τις υπηρεσίες οικονομικών. Σε έγγραφο 385 σελίδων, η εξεταστική επιτροπή της γερουσίας, αναφέρει ότι οι δαπάνες του κράτους για εταιρείες συμβούλων την τελευταία πενταετία, είχαν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 

Η έκθεση περιγράφει μια πρακτική που έγινε «αντανακλαστικό» απο την κυβέρνηση Μακρόν παρόλο που το γαλλικό κράτος διαθέτει ήδη «εσωτερική εμπειρογνωμοσύνη». Οι γερουσιαστές έκαναν μάλιστα λόγο για «σχέση εξάρτησης», καθώς οι συμβάσεις με τις εν λόγω εταιρείες συμβούλων υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2018 και 2021.

Η αμερικανική εταιρεία συμβούλων McKinsey βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς υπέγραψε συμβάσεις, μεταξύ άλλων, για 12,3 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που συνδέονται με το Covid-19 ή 3,88 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του APL. Η εταιρεία είναι πλέον ύποπτη ότι δεν έχει πληρώσει φόρους στη Γαλλία για 10 ολόκληρα χρόνια, από το 2011 έως το 2020, χάρη σε ένα σύστημα φορολογικής βελτιστοποίησης.

Η Οικονομική Εισαγγελία ξεκίνησε την προκαταρκτική αυτή έρευνα την επομένη της δημοσίευσης άρθρου στην εφημερίδα «Le Canard enchaîné» με τίτλο «Η απίστευτη μυωπία των γαλλικών φορολογικών αρχών». Η εβδομαδιαία εφημερίδα ανέφερε ότι η McKinsey France (με κύκλο εργασιών 300 εκατ. ευρώ) κατέβαλε όλα τα κέρδη της στη μητρική της εταιρεία που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που αυτό είναι νόμιμο, η εταιρεία πρέπει να δικαιολογηθεί στις γαλλικές φορολογικές αρχές. Αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της McKinsey, γεγονός που εγείρει υποψίες για φοροδιαφυγή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top