Κορωνοϊός: Άλλαξε ο χάρτης του ECDC για την πανδημία στην Ευρώπη

Στο «βαθύ κόκκινο» όλες οι περιοχές στην Ε.Ε.

χάρτης ECDC

Οι επιδημιολογικοί χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον κορωνοϊό θα λαμβάνουν πλέον υπόψη και το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε χώρα και περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μετά την υιοθέτηση των νέων κανονισμών και συστάσεων για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο οργανισμός.

Με την ευκαιρία της εφαρμογής των νέων κανονισμών από την 1η Φεβρουαρίου, το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα τον πρώτο τροποποιημένο χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στην Ε.Ε., με τη σοβαρότητα της κατάστασης να καταγράφεται με τα χρώματα:

  • «πράσινο» (ασφαλές, χαμηλά επίπεδα μετάδοσης του κορωνοϊού)
  • «πορτοκαλί»
  • «κόκκινο»
  • «βαθύ κόκκινο» (τα υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης του κορωνοϊού)

Στον νέο χάρτη, όλες πλέον οι περιοχές στην ΕΕ/ΕΟΧ βρίσκονται στην βαθιά κόκκινη κατηγορία, με εξαίρεση την νοτιοδυτική Ρουμανία η οποία βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία. Με βάση την προηγούμενη μεθοδολογία στην κόκκινη κατηγορία παρέμεναν ακόμα μερικές περιοχές της Ρουμανίας και ορισμένες περιοχές της Πολωνίας.

 

 

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, τα δεδομένα που αφορούν το ποσοστό κοινοποίησης ανά 100 χιλιάδες άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες σταθμίζονται στο εξής από το ποσοστό εμβολιασμών στην κάθε περιοχή. Οι χάρτες θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη στη βάση των δεδομένων που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες. Επίσης δεν καταγράφεται πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Πώς ορίζονται οι κατηγορίες του χάρτη ECDC

Ως «πράσινη» κατηγορία θα ορίζονται στο εξής οι περιοχές όπου ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 40.

Όταν ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 100 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 40, οι εν λόγω περιοχές θα εμπίπτουν στην «πορτοκαλί» κατηγορία.

Όταν ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 300 αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 100, οι εν λόγω περιοχές θα εμπίπτουν στην «κόκκινη» κατηγορία.

Όταν ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 300, οι εν λόγω περιοχές θα εμπίπτουν στην «βαθύ κόκκινο» κατηγορία.

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας, η οποία αναθεωρήθηκε στις 25 Ιανουαρίου και εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

 

Της Μαρίας Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top