Κορωνοϊός: Η χώρα που μπαίνει για πρώτη φορά σε lockdown

Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα

Βίντεο από την έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα. Εικόνες από δορυφόρο - Βίντεο αρχείου

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, το αρχιπέλαγος Τόνγκα επιβάλει για πρώτη φορά lockdown μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η χώρα είχε μέχρι τώρα γλιτώσει από την πανδημία, όμως ο πρωθυπουργός Σιαοσί Σοβαλένι δήλωσε  ότι δύο άνδρες βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα θετικοί στην covid-19 στην Νουκουαλόφα, πρωτεύουσα της Τόνγκα. 

Όπως διευκρίνισε, οι άνδρες αυτοί εργάστηκαν στο λιμάνι της πόλη, όπου φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο, μετά την έκρηξη ηφαιστείου και το τσουνάμι της 15ης Ιανουαρίου.

Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Χωρίς νερό και τηλεπικοινωνίες οι κάτοικοι

Η ηφαιστειακή έκρηξη, μια από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, κάλυψε την Τόνγκα με τοξική τέφρα και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων. 

Τόνγκα: Καταστροφικές ζημιές απο το τσουνάμι - Εικόνες αποκάλυψης

Το αρχιπέλαγος έκλεισε τα σύνορά του στις αρχές του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Έκτοτε η χώρα αυτή των 100.000 κατοίκων είχε καταγράψει μόνο ένα κρούσμα σε έναν άνδρα που επέστρεψε από τη Νέα Ζηλανδία τον Οκτώβριο του 2021. 

Μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι πολεμικά πλοία από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ παρέδιδαν βοήθεια στην Τόνγκα. Όλες οι παραδόσεις γίνονταν με βάση πολύ αυστηρά πρωτόκολλα προκειμένου να μην μεταφερθεί ο κορονοϊός στη χώρα.

Σε διάγγελμά του χθες ο Σοβαλένι διευκρίνισε ότι οι δύο άνδρες που έχουν βρεθεί θετικοί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου. 

Ο πρωθυπουργός της Τόνγκα εξήγησε ότι η χώρα θα μπει σε lockdown από σήμερα στις 06:00 τοπική ώρα, με την κατάσταση να επανεξετάζεται κάθε 48 ώρες. 

Περίπου το 62% των κατοίκων της Τόνγκα έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19, όμως κάποια νησιά είναι πολύ απομονωμένα και με περιορισμένους υγειονομικούς πόρους γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε ένα τυχόν ξέσπασμα της επιδημίας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top