Κορωνοϊός: Επιπλέον 20 εκ. εμβόλια το πρώτο τρίμηνο συμφώνησε η Κομισιόν

Σε εγρήγορση η Ευρώπη για τη μετάλλαξη Όμικρον

εμβόλιο

Η Επιτροπή συμφώνησε σήμερα με την BioNtech-Pfizer να επιταχύνει την παράδοση του εμβολίου mRNA στα κράτη μέλη, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η BioNtech-Pfizer θα παραδώσει επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου (5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, 5 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 10 εκατομμύρια τον Μάρτιο). Οι δόσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ήδη προγραμματισμένες 195 εκατομμύρια δόσεις από την BioNtech-Pfizer, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των παραδόσεων το 1ο τρίμηνο να ανέλθει σε 215 εκατομμύρια.

Την περασμένη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή συμφώνησε επίσης με τη Moderna για την παράδοση πρόσθετων δόσεων το 1ο τρίμηνο του 2022.

Αυτό θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κράτη μέλη με βραχυπρόθεσμη ανάγκη για πρόσθετες δόσεις εμβολίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες, ο πλήρης εμβολιασμός και η εξάπλωση των ενισχυτικών εμβολίων παραμένουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ταχεία αύξηση των λοιμώξεων λόγω της παραλλαγής Omicron, αυτό είναι τώρα ακόμη πιο επείγον από ποτέ.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους παρασκευαστές εμβολίων για την περαιτέρω επιτάχυνση της παράδοσης δόσεων εμβολίων στα κράτη μέλη, ώστε ο εμβολιασμός και η ενίσχυση να μπορούν να κλιμακωθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν επίσης ενεργοποιήσει ένα πρώτο δικαίωμα προαίρεσης για την παραγγελία άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων, στο πλαίσιο της τρίτης σύμβασης με την BioNTech-Pfizer. 

Η παραγγελία αυτή καλύπτει επίσης εμβόλια προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Omicron, εφόσον τα εμβόλια αυτά καταστούν διαθέσιμα. Με την παραγγελία αυτή, η ΕΕ προετοιμάζεται για την περίπτωση που χρειαστούν προσαρμοσμένα εμβόλια. Οι παραδόσεις αυτών των 200 εκατομμυρίων δόσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Οι δόσεις αυτές προστίθενται στις 450 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2022 βάσει της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των παραδόσεων της BioNTech-Pfizer θα ανέλθει σε 650 εκατομμύρια δόσεις το 2022.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top