Το έθνος που κινδυνεύει να χαθεί από την κλιματική αλλαγή

Η άνοδος της στάθμης του νερού θα το «θάψει» στη θάλασσα

Κιριμπάτι

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απειλούν με «εξαφάνιση» ένα μικρό έθνος στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις, η άνοδος της στάθμης του νερού αναμένεται να το «θάψει» κάτω από τη θάλασσα.

Ο λόγος για το κράτος Κιριμπάτι ή Δημοκρατία του Κιριμπάτι, νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην Ωκεανία που αναμένεται να γίνει το πρώτο θύμα της κλιματικής αλλαγής, που θα «καταπιεί» η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Η νησιωτική χώρα της Ωκεανίας βρίσκεται μόλις 1,8 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ένα σύστημα από ατόλες και υφάλους, γεγονός που απειλεί άμεσα την ύπαρξη των κατοίκων.

Αυτή η «ευαλωτότητα» της χώρας την έχει ωθήσει σε συμμαχίες με άλλες απειλούμενες κλιματικά νησιωτικές χώρες. Στόχος η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, με κατασκευή θαλάσσιων τειχών, αλλά και αγορά 5.000 στρεμμάτων γης στα νησιά Φίτζι, σε περίπτωση που χρειαστεί οι κάτοικοί της να γίνουν να μετεγκατασταθούν εκεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι ήδη στη χώρα έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Βίντεο του itv δείχνουν κατοίκους του Κιριμπάτι να λένε πως μετακινούνται πολλές φορές, αφού τα προηγούμενα σπίτια τους βρίσκονται «τώρα στη θάλασσα». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top