Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Στη θάλασσα η λάβα - Εικόνες Αποκάλυψης στην περιοχή

Μεγάλες καταστροφές από την έκρηξη του ηφαιστείου

Δείτε το σχετικό βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Συναγερμός έχει σημάνει στα Κανάρια Νησιά μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα, την πρώτη εδώ και 50 χρόνια. Εκτόξευσε λάβα σε ύψος εκατοντάδων μέτρων, ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων ρέουν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω μιας αραιοκατοικημένης περιοχής του νησιού.

Περίπου 5.000 άνθρωποι από τέσσερα χωριά αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ανάμεσά τους και 500 τουρίστες, ενώ καταστράφηκαν πάνω από 100 σπίτια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και δεν θα υπάρξουν εφόσον όλοι συμπεριφερθούν με σύνεση, σχολίασε ο ηφαιστειολόγος Νεμέσιο Πέρεθ.

ηφαίστειο Λα Πάλμα

Παρά την καταστροφή η Ισπανίδα υπουργός Τουρισμού Μαρία Ρέγιες Μαρότο δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Canal Sur ότι η έκρηξη του ηφαιστείου θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για τους τουρίστες να θαυμάσουν το φυσικό φαινόμενο.

Σημειώνεται ότι ο εναέριος χώρος γύρω από τα Κανάρια Νησιά παραμένει ανοικτός, χωρίς προβλήματα ορατότητας, όπως ανακοίνωσε η ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Enaire. Νωρίτερα σήμερα η αεροπορική εταιρεία Binter των Καναρίων Νησιών επεσήμανε ότι ακύρωσε τέσσερις πτήσεις από και προς το νησί Λα Γκομέρα λόγω της ηφαιστειακής τέφρας και του νέφους από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Έκρηξη ηφαιστείου στα Κανάρια: Στη θάλασσα θα φτάσει η λάβα

Η λάβα που εκλύεται από το ηφαίστειο αναμένεται να φθάσει στη θάλασσα γύρω στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός ηγέτης Άνχελ Βίκτορ Τόρες, ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει τοξικά αέρια και να μειώσει την ορατότητα στη θάλασσα.

«Παραμένει ενεργό και θα συνεχίσει να είναι ενεργό για τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με επικεφαλής της περιοχής, ηφαιστειολόγους και αξιωματούχους της αρχής πολιτικής προστασίας.

ηφαίστειο Λα Πάλμα

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων ανακοίνωσε χθες ότι όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να δημιουργήσει τοξικά αέρια, καθώς το τετηγμένο πέτρωμα κρυώνει γρήγορα.

Ενόψει του ενδεχομένου μείωσης της ορατότητας, οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα τον διάπλου πλοίων στην περιοχή, προς το δυτικό τμήμα της νήσου, όπου αναμένεται η λάβα να φθάσει στο νερό.

Σημειώνεται ότι η Λα Πάλμα βρισκόταν ήδη σε συναγερμό, αφού μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις.

έκρηξη ηφαιστείου Κανάρια

Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το 1971

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα ανήκει σε μια αλυσίδα ηφαιστείων στην οποία καταγράφηκε για τελευταία φορά έκρηξη το 1971 και η οποία είναι η πιο ενεργή ηφαιστειακά περιοχή στα Κανάρια Νησιά.

Το 1971 ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν τραβούσε φωτογραφίες της λάβας, αλλά δεν είχαν υπάρξει υλικές ζημιές.

Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Λα Πάλμα χθες Κυριακή το βράδυ για να συνομιλήσει με την τοπική κυβέρνηση για τη διαχείριση της έκρηξης του ηφαιστείου.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top