Γλυπτά Παρθενώνα: Νέες εικόνες εγκατάλειψης στο Βρετανικό Μουσείο

Μπήκε νερό από την οροφή-Με ανεμιστήρες τα στεγνώνουν

Την περασμένη Τετάρτη το βρετανικό περιοδικό «The Art Newspaper», σε δημοσίευμα με τίτλο «Ξανάπιασε βροχή στην πτέρυγα με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο;», αναφερόταν στις κακές συνθήκες φύλαξης τόσο των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο και των γειτονικών αιθουσών με ασσυριακές αρχαιότητες.

Δείτε όλο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Οι πτέρυγες με τα ελληνικά γλυπτά είναι κλειστές επτά μήνες τώρα και το Μουσείο είχε δεσμευθεί ότι θα τις ανοίξει τον Μάιο, όπως όλες, μετά το αναγκαστικό κλείσιμο, λόγω πανδημίας. Ομως, ενώ οι άλλες αίθουσες άνοιξαν, τρεις αίθουσες με ελληνικές αρχαιότητες έμειναν κλειστές.

Το βρετανικό έντυπο εκτιμά ότι φταίει το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα με τα νερά της βροχής που πέφτουν στην αίθουσα, κάτι που είχε καταγραφεί ως πρόβλημα από το 2019 αλλά και το 2020. Δημοσιεύει μάλιστα και φωτογραφία με έναν ανεμιστήρα, που προφανώς έχει επιστρατευθεί για να στεγνώσει την υγρασία στο χώρο από τα νερά της βροχής που πέφτουν από την οροφή.

Οι Βρετανοί για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου απαντά στο δημοσίευμα ότι πέντε αίθουσες στο ισόγειο (οι τρεις είναι με ελληνικά έργα και οι δύο με ασσυριακά) δεν μπορούν ακόμη να αποδοθούν στο κοινό, «γιατί λόγω της πανδημίας δεν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν. Οπότε για την ασφάλεια των επισκεπτών μας και της συλλογής οι χώροι παραμένουν κλειστοί».

Οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου δηλώνουν ότι «κανένα από τα γλυπτά δεν έχει υποστεί ζημιά και το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί».

Μενδώνη: Προσβλητικές έως επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αλλά είναι από προσβλητικές έως επικίνδυνες». Αυτό δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε χθεσινή ερώτηση που υπέβαλε το Art Newspaper Greece για δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσής του, το οποίο αφορούσε την κατάσταση της αίθουσας όπου βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε, επίσης, ότι «τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του κορυφαίου μνημείου του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να πάψουν να είναι αποκομμένα από το μνημείο, στο οποίο ανήκουν και από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια, και να εκτεθούν ξανά στο αττικό φως», κατέληξε ο η υπουργός Πολιτισμού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top