Καλιφόρνια: Η πυρκαγιά Ντίξι συνεχίζει να καίει εκατοντάδες σπίτια

Χαρακτηρίζεται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνιας

Η πυρκαγιά Ντίξι που κατακαίει τη βόρεια Καλιφόρνια από εικόνες δορυφόρου- βίντεο ΑΡ

Η πελώρια δασική πυρκαγιά, η οποία μαίνεται στη βόρεια Καλιφόρνια επί σχεδόν έναν μήνα, απανθράκωσε άλλες 550 κατοικίες, δήλωσαν χθες Τετάρτη αξιωματικοί της Πυροσβεστικής κι έγινε μια από τις πιο καταστροφικές στην ιστορία της πολιτείας.

Καλιφόρνια: Αντιμετωπίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της

Η πυρκαγιά, η οποία έχει ονομαστεί Ντίξι, ξέσπασε τη 14η Ιουλίου στην οροσειρά Σιέρα Νεβάδα, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σακραμέντο. Χαρακτηρίζεται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνιας. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ως χθες το απόγευμα είχαν μπορέσει να τη θέσουν υπό έλεγχο μόλις κατά το 30%.

«Πύρινος εφιάλτης» στις ΗΠΑ: Φωτιά καίει ανεξέλεγκτη στην Καλιφόρνια

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πλησιάσουν τους 38 °C, τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας συστήματος υψηλής πίεσης που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «θόλο ζέστης» και επηρεάζει την περιοχή. Το σύστημα αυτό δεν αποκλείεται επίσης να προκαλέσει κεραυνούς μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες δασοπροστασίας της πολιτείας.

Πυροσβέστες προσπαθούν να τιθασεύσουν τη φωτιά που καίει από τις 10/7 στην Καλιφόρνια- AP Photo/Noah Berger

Πυροσβέστες προσπαθούν να τιθασεύσουν τη φωτιά που καίει από τις 10/7 στην Καλιφόρνια- AP Photo/Noah Berger

Οι κεραυνοί υπάρχει κίνδυνος να ανάψουν κι άλλες φωτιές, καθώς η επίμονη ξηρασία των τελευταίων ετών έχει μετατρέψει δάση και χαμηλή βλάστηση σε καύσιμη ύλη.

Η Ντίξι άφησε πίσω της αποκαΐδια σε 5.000.000 στρέμματα και είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική από τις 11 πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια. Για να τεθεί υπό έλεγχο έχουν κινητοποιηθεί συνολικά 10.000 άνθρωποι. Δύο πυροσβέστες και ένας πολίτης έχουν τραυματιστεί.

Σπίτια κάηκαν από την πυρκαγιά στην Καλιφόρνια- AP Photo/Noah Berger

Σπίτια κάηκαν από την πυρκαγιά στην Καλιφόρνια- AP Photo/Noah Berger

Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει πάνω από 1.000 σπίτια κι εκατοντάδες άλλα κτίρια. Την περασμένη εβδομάδα, οι φλόγες απανθράκωσαν το κέντρο της μικρής αλλά ιστορικής πόλης Γκρίνβιλ.

Eλάφι τρέχει να σωθεί από την πυρκαγιά στην Καλιφόρνια- AP Photo/Noah Berger

Eλάφι τρέχει να σωθεί από την πυρκαγιά στην Καλιφόρνια- AP Photo/Noah Berger

Η παρατεταμένη ξηρασία, η οποία σύμφωνα με επιστήμονες συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει κάνει ειδικά το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ εξαιρετικά ευάλωτο στις δασικές πυρκαγιές. Η Καλιφόρνια, όπου το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκδηλώνονται συνήθως οι φωτιές δεν έχει έρθει ακόμη, οδεύει να ζήσει τη χειρότερη περίοδο δασικών πυρκαγιών στην ιστορία της.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top