Moderna: Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου σε εφήβους

Αφορά παιδιά ηλικίας 12 - 17 ετών

Επεκτείνεται ο εμβολιασμός και στα παιδιά στις ΗΠΑ. / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε σήμερα την έγκριση χρήσης του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση και δεύτερου εμβολίου κατά του κορωνοϊού  εφήβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρήση του εμβολίου, με την επωνυμία Spikevax, θα είναι η ίδια σε παιδιά από 12 έως 17 ετών όπως και σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο» φως για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BionTech στα παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών, κρίνοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Εμβόλιο Moderna: Τα αποτελέσματα της μελέτης στα παιδιά

Τα αποτελέσματα του εμβολίου Spikevax της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, εξετάστηκαν σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.732 παιδιά ηλικιών 12 έως 17 ετών.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο παρήγαγε μια απόκριση αντισωμάτων σε παιδιά ηλικιών 12 έως 17 ετών συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε σε νεαρούς ενήλικες ηλικιών 18 έως 25 ετών.

«Αυτά τα αποτελέσματα επέτρεψαν στην CHMP να συμπεράνει ότι η αποτελεσματικότητα του Spikevax στις ηλικίες 12 έως 17 ετών είναι παρόμοια με αυτή σε ενηλίκους», συμπλήρωσε ο ΕΜΑ.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία mRNA με αυτό της Moderna, έχει ήδη λάβει έγκριση για χορήγηση σε παιδιά άνω των 12 ετών στις ΗΠΑ, τον Καναδά και στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έφηβοι γενικά αναπτύσσουν λιγότερο σοβαρές μορφές ασθένειας της Covid-19 σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά δεν είναι ανοσοποιημένοι απέναντι σε μολύνσεις και συνδράμουν στη μετάδοση του ιού εντός του πληθυσμού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανοσοποίηση των εφήβων είναι απαραίτητη για την λήξη της πανδημίας, σύμφωνα με ειδικούς.

Οι μισοί ενήλικες στην Ευρώπη, ή 200 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top