Κούβα: Πρωτοφανείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Ένας νεκρός

Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης

Kαζάνι που βράζει η Κούβα μετά από δεκαετίες. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης ζητώντας δημοκρατία, φαγητό και εμβόλια. Οι δυνάμεις ασφαλείας χτύπησαν άγρια κάποιους από τους διαδηλωτές, ακόμη και παιδιά, την περασμένη Κυριακή ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Μιγκέλ Ντίας Κανέλ: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις διαδηλώσεις στην Κούβα

Ένας 36χρονος άνδρας που κατονομάστηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ως Diubis Laurencio Tejeda πέθανε κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας στα περίχωρα της Αβάνας τη Δευτέρα, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεκάδες Κουβανοί ξυλοκοπήθηκαν από τους αστυνομικούς καθώς φώναζαν «κατεδαφίστε τη δικτατορία» στην Αβάνα. «Η κρατική ασφάλεια χτύπησε και εμένα και την κόρη μου. Μας χτύπησαν γιατί περπατούσαμε στο δρόμο» είπε Κουβανός. 

Άγριες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην Κούβα- φωτογραφία ΑΡ

Άγριες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην Κούβα- φωτογραφία ΑΡ

Χιλιάδες οργισμένοι πολίτες με ένα στόμα μια φωνή ζητούσαν να μπει ένα τέλος στην απόγνωσή τους. Οι περισσότερες οικογένειες ζουν στο σκοτάδι χωρίς τρόφιμα και φάρμακα ενώ ο κορωνοϊός καλπάζει.  Ήταν η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων 30 ετών. 

Οι Κουβανοί είναι οργισμένοι από την κατάρρευση της οικονομίας. Πέρυσι η οικονομία της «συρρικνώθηκε» κατά 11%. Η χειρότερη πτώση των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Αβάνα της Κούβας- φωτογραφία ΑΡ

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Αβάνα της Κούβας- φωτογραφία ΑΡ

Ο πρόεδρος της Κούβας υποστήριξε ότι μισθοφόροι, χρηματοδοτούμενοι από τις ΗΠΑ, υποδαύλισαν τις ταραχές.

ΗΠΑ: Στο πλευρό του λαού της Κούβας

«Καλούμε την κυβέρνηση της Κούβας να αποφύγει τη βία και κάθε απόπειρα να φιμωθεί ο λαός της Κούβας» ήταν το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν.

Μαϊάμι: Την υποστήριξή τους στον λαό της Κούβας εξέφρασαν διαδηλωτές- φωτογραφία ΑΡ

Μαϊάμι: Την υποστήριξή τους στον λαό της Κούβας εξέφρασαν διαδηλωτές- φωτογραφία ΑΡ

«Οι Κουβανοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ειρηνικά τις απόψεις τους» υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κούβα: Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας και ΟΗΕ

Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της εξέφρασε την ανησυχία σχετικά με καταγγελίες για «διακοπές στο ίντερνετ, αυθαίρετες συλλήψεις, υπερβολική χρήση βίας», ενώ ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για σεβασμό των δικαιωμάτων.

Κούβα: Προειδοποίηση ότι οι διαδηλώσεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19

Οι διαδηλώσεις στην Κούβα θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19, λόγω του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφεται αυτήν την περίοδο στο νησί, αλλά και της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, προειδοποίησε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).

Ο Οργανισμός κάλεσε τους Κουβανούς πολίτες αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί να αποφεύγουν τα πλήθη, να προσέχουν για τυχόν συμπτώματα της Covid-19 και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να φορούν μάσκα και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top