Πρωτοφανές κύμα καύσωνα «σαρώνει» τον Καναδά - Δεκάδες αιφνίδιοι θάνατοι

Οι θερμοκρασίες «αγγίζουν» τους 50° C

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα «σαρώνει» τον Καναδά με δεκάδες νεκρούς. ap

Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα είναι οι κάτοικοι του Καναδά τις τελευταίες ώρες, ενώ από τις υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 50° C σημειώθηκαν δεκάδες ξαφνικοί θάνατοι στο Βανκούβερ. 

Η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά (GRC, η ομοσπονδιακή αστυνομία) και η αστυνομία του Βανκούβερ ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στην περιοχή της καναδικής μητρόπολης στις ακτές στον Ειρηνικό, που έχει πιαστεί στην αρπάγη ιστορικού κύματος καύσωνα, όπως και οι δυτικές ΗΠΑ.

Καναδάς

«Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν», τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του.

Από τη δική της πλευρά η ιατροδικαστική υπηρεσία της επαρχίας ανέφερε πως κατέγραψε μεγάλη αύξηση των θανάτων που της αναφέρονται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας κρίνοντας ότι το κύμα ακραίας ζέστης διαδραμάτισε ρόλο. Συγκεκριμένα έλαβε 233 ειδοποιήσεις για θανάτους μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, έναντι 130 κατά μέσον όρο μια ανάλογη περίοδο όταν ο καιρός είναι φυσιολογικός, εξήγησε η ίδια.

Καναδάς καύσωνας

Στα ύψη ο υδράργυρος στον Καναδά: Το θερμόμετρο έδειξε μέχρι τους 49,5°

Ο υδράργυρος πέρασε πολύ γρήγορα το όριο των 30° Κελσίου χθες Τρίτη στο Βανκούβερ, φθάνοντας πολύ ψηλότερα από το επίπεδο που θα θεωρείτο φυσιολογικό για την εποχή (21° Κελσίου), ενώ στην ενδοχώρα η κατάσταση ήταν αφόρητη.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο χωριό Λίτον, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας: το θερμόμετρο έδειξε 49,5° C, διευκρίνισε η καναδική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο υδράργυρος έδειχνε παράλληλα 42 βαθμούς στον χιονοδρομικό σταθμό Ουίσλερ, βόρεια του Βανκούβερ.

καύσωνας στον Καναδά - δεκάδες νεκροί

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.

Ο καύσωνας πλήττει επίσης αμερικανικές πόλεις νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ (Όρεγκον) και το Σιάτλ (στην πολιτεία Ουάσινγκτον), που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους. Οι θερμοκρασίες έσπασαν εκεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1940.

Το κύμα καύσωνα, στο οποίο αποδόθηκαν δασικές πυρκαγιές εκατέρωθεν των αμερικανοκαναδικών συνόρων, εξηγείται από το φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που φυλακίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.

Αυτό το φαινόμενο είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Αρχίζει νωρίτερα και τελειώνει αργότερα και προοδευτικά έχει αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας κάθε χώρας, πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top