Κομισιόν: Ενεργοποιεί την αγορά 150 εκ. προαιρετικών δόσεων από τη Moderna

Πρόκειται για προσαρμοσμένα εμβόλια στις παραλλαγές του ιού

εμβόλιο κορωνοιου

Η Κομισιόν ενέκρινε την τροποποίηση της δεύτερης σύμβασης με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna για την ενεργοποίηση, εξ ονόματος όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αγοράς 150 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων το 2022. 

Εμβόλιο Αμπντάλα: Αποτελεσματικό κατά 92,28% μετά από τρεις δόσεις

Η αναθεωρημένη σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς εμβολίων προσαρμοσμένων στις παραλλαγές του ιού καθώς και εμβόλια για παιδιατρική χρήση και booster.

H σύμβαση εγγυάται επίσης την έγκαιρη παράδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως το τέλος του 2022 και τη δυνατότητα προσαρμογής της στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση.

Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να μεταπωλούν ή να χορηγούν δόσεις σε χώρες που έχουν ανάγκη εκτός της ΕΕ ή μέσω της διευκόλυνσης COVAX, συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο.

H Πρόεδρος της Kομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε σχετικά ότι «εξασφαλίζουμε 150 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων και εξασφαλίζουμε ένα συμβόλαιο για την ευελιξία που χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε μια νέα γενιά προσαρμοσμένων εμβολίων COVID-19, τα οποία είναι αποτελεσματικά έναντι παραλλαγών. Αυτό θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους πολίτες από νέες παραλλαγές του ιού».

Ο ΕΜΑ άρχισε αξιολόγηση για το εμβόλιο της Moderna στα παιδιά 12 - 17 ετών

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε πως «όπως συμφωνήθηκε με όλους τους Υπουργούς Υγείας, εξασφαλίζουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μελλοντικών εμβολίων, με ένα ακόμη εμβόλιο mRNA που έχει ήδη αποδείξει την αξία του. 

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο και να σκεφτούμε ένα βήμα μπροστά. Η προσέγγιση του χαρτοφυλακίου μας έχει δείξει σαφώς την αξία της και θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης άλλων τεχνολογιών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top