Βγαίνουν τα όπλα στο Τέξας - Δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια και με τον νόμο

Πολίτες από 21 ετών και πάνω θα μπορούν να κυκλοφορούν με όπλο

οπλοφορία

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας ενέκρινε χθες νόμο, δυνάμει του οποίου θα επιτρέπεται σύντομα στην πολιτεία η δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια, ακόμα ένα μέτρο που διευρύνει το δικαίωμα της οπλοφορίας σε συντηρητικές αμερικανικές πολιτείες.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε τον Μάιο από την πολιτειακή Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ορίζει πως πλέον θα επιτρέπεται σε κάθε πρόσωπο ηλικίας 21 ετών και άνω, σε βάρος του οποίου δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση, να φέρει όπλο δημόσια χωρίς να διαθέτει άδεια.

Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο κείμενο διατυπώνεται η θέση ότι τα Συντάγματα των ΗΠΑ και του Τέξας επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και κατά συνέπεια πρέπει να εγείρονται λιγότερα εμπόδια ως προς αυτό.

Ο κυβερνήτης, Γκρεγκ Άμποτ, αναμένεται να προεδρεύσει σε τελετή για την επικύρωση του νόμου σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με την εφημερίδα Texas Tribune.

Είχε κάνει γνωστό ότι θα υπέγραφε τον νόμο εάν εγκρινόταν από τα δύο σώματα του πολιτειακού Κογκρέσου. «Πρόκειται για κάτι που έχουν υιοθετήσει άλλες περίπου είκοσι πολιτείες, είναι καιρός να το υιοθετήσει και το Τέξας», δήλωνε τον Απρίλιο στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό WBAP.

Όμως υπάρχουν πολλοί πολέμιοι του μέτρου, ειδικά οι Δημοκρατικοί στο Τέξας και σε όλη τη χώρα, που τονίζουν ότι η χαλάρωση των κανόνων για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία θα φέρει ακόμη περισσότερη βία.

Επικαλέστηκαν ειδικά το επεισόδιο στο Όστιν την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 13, καθώς και αυτό μέσα σε σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο το 2019, όταν είχαν σκοτωθεί 22 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 23.

Η Βερόνικα Εσκομπάρ, εκλεγμένη στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε χθες ότι ο κ. Άμποτ «επέλεξε να προδώσει τα θύματα της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων, επικυρώνοντας τον επίμαχο νόμο».

«Παρά την ευρεία υποστήριξη στις πρωτοβουλίες για να υπάρξει νομοθεσία που θα προλαμβάνει τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων, οι Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής έναν άνανδρο κυβερνήτη, ενδιαφέρονται περισσότερο να προσελκύσουν την προσοχή του λόμπι των όπλων παρά να αποτρέψουν τη βία των όπλων και να τιμήσουν τα θύματα και τους επιζήσαντες του Ελ Πάσο και όλου το Τέξας», ανέφερε η κυρία Εσκομπάρ σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η βουλεύτρια Βίκι Γκούντγουιν ζήτησε τη Δευτέρα από τον κυβερνήτη να προβάλει βέτο στον νόμο, μετά το επεισόδιο στο Όστιν. «Πρέπει να επέμβουμε για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο», τόνισε η τεξανή πολιτικός σε επιστολή της.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top