Ελληνοτουρκικό: Όταν ο Ερντογάν «έσταζε μέλι​​​​​​​» για την Ελλάδα

Πότε άλλαξε ρητορική ο Τούρκος Πρόεδρος

Χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες και μια απαραίτητη περίοδος αποκλιμάκωσης για να συναντηθούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν. Κάποτε, όμως, οι συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου με την ελληνική ηγεσία ήταν συχνές και διεξάγονταν σε εξαιρετικό κλίμα. Τη «διπλωματική στροφή» 180 μοιρών του Τούρκου Προέδρου κατέγραψε σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star. 

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Έσπασε ο πάγος» - Καλό το κλίμα

Μάιος 2004: Έπειτα από 16 χρόνια, ο Ερντογάν έγινε ο πρώτος Τούρκος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Αθήνα. Μαζί του ήταν και η σύζυγός του, Εμινέ. Είχε συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Να κοιτάμε το μέλλον. Να αφήνουμε τα γεγονότα του παρελθόντος στο παρελθόν» ήταν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν τότε. 

Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα το 2004- AP Photo/Osman Orsal

Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα το 2004- AP Photo/Osman Orsal

Ακολούθησε περιοδεία στη Θράκη. Εν αντιθέσει με τη σημερινή του ρητορική περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ο Ερντογάν όσο βρισκόταν στην περιοχή ενθάρρυνε τους Έλληνες Μουσουλμάνους να ασκούν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο των ελληνικών νόμων. 

Ιανουάριος 2011: Στην ιστορία των καλών ελληνοτουρκικών στιγμών συγκαταλέγεται και η «κοσμιοτάτη διαγωγή» του Ερντογάν στο Ερζερούμ, 4 χρόνια μετά. Ως καλός οικοδεσπότης, δώρισε στον Γιώργο Παπανδρέου μπουφάν και πέδιλα του σκι, προκαλώντας ενθουσιασμό στις εξέδρες! 

Tαγίπ Ερντογάν και Γιώργος Παπανδρέου, το 2010- AP Photo/Petros Giannakouris

Tαγίπ Ερντογάν και Γιώργος Παπανδρέου, το 2010- AP Photo/Petros Giannakouris

Μάρτιος 2013: Ούτε μία, ούτε δύο αλλά... 25 συμφωνίες έφερε τον Μάρτιο του 2013 η συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ερντογάν να δηλώνει «φαν» του... διαλόγου! 

«Μπορεί να έχουμε κάποιες διαφορές με την ελληνική πλευρά, διαφορές οι οποίες πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που εξελίσσεται» είχε πει τότε.

Ελληνοτουρκικό: Πότε άλλαξε ο Ερντογάν τη ρητορική του προς την Ελλάδα

Το καλό κλίμα χάλασε απότομα μετά το πραξικόπημα. Ο Ερντογάν άρχισε να παίζει το «χαρτί» της Γαλάζιας Πατρίδας. Το 2017 στις επαφές του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, έβαλε στο στόχαστρο τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

«Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά» είπε ο Ερντογάν το 2017. 

Και από τα χαμόγελα... και τις μικροεντάσεις, φτάσαμε στο διπλωματικό «σκωτσέζικο ντους» των τελευταίων ετών που κορυφώθηκε το 2020: 

  • με τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο, 
  • τη βέβηλη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
  • το «θερμό» καλοκαίρι, όπου το Oruc Reis περιδιάβαινε στο Αιγαίο
  • και με 376 υπερπτήσεις, μόνο ως το τέλος της περσινής χρονιάς.

Ακολούθησε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης για να φτάσουμε στον σημερινό διάλογο.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top