Η Κομισιόν καλεί Κύπρο και Μάλτα να μην «πωλούν» την ιθαγένεια της ΕΕ

Απειλεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

σημαία ΕΕ

Η Κομισιόν αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα στις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας των επενδυτών τους, που αναφέρονται επίσης ως συστήματα «χρυσού διαβατηρίου». 

Θεωρεί ότι με τη θέσπιση και τη λειτουργία συστημάτων υπηκοότητας επενδυτών που προσφέρουν υπηκοότητα σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών και επενδύσεων, αυτά τα δύο κράτη μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας (άρθρο 4 παράγραφος 3 ΣΕΕ) και του ορισμού ιθαγένειας της Ένωσης όπως ορίζεται στις Συνθήκες. 

Ενώ η Κύπρος και η Μάλτα παραμένουν υπεύθυνες για να αποφασίσουν ποιος μπορεί να γίνει Κύπριος και Μαλτέζος, το δικαστήριο έχει καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις ότι οι κανόνες για την απόκτηση της ιθαγένειας ενός κράτους μέλους πρέπει να λαμβάνουν  υπόψη το δίκαιο της ΕΕ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε αυτές τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές τον Οκτώβριο του 2020. 

Ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το πρόγραμμά της και έχει σταματήσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις από την 1η Νοεμβρίου 2020, συνεχίζει την επεξεργασία εκκρεμών αιτήσεων. 

Ως εκ τούτου, σήμερα η επιτροπή αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατά της Κύπρου εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη, θεωρώντας πως οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν αντιμετωπίστηκαν από την Κύπρο. 

 Και τα δύο κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Επιτροπής. Στην περίπτωση της Κύπρου, εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top