«Η Κύπρος δεν είναι ακόμα έτοιμη για το Σένγκεν»

Η παρουσίαση για την ενίσχυση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ

Κύπρος

«Η Κύπρος δεν είναι ακόμα έτοιμη» να εισέλθει τον χώρο Σένγκεν επεσήμανε απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, η αρμόδια Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον, κατά την παρουσίαση του πακέτου για την ενίσχυση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ.

Όπως επεσήμανε η Επίτροπος, «για αυτό προετοιμαζόμαστε για να προχωρήσουμε, αλλά δεν είναι (η Κύπρος) ακόμη σε θέση να αξιολογηθεί και δεν θεωρείται ότι είναι έτοιμη να εισέλθει στον χώρο Σένγκεν προς το παρόν», επεσήμανε.

Απαντώντας το ίδιο ερώτημα ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς τόνισε ότι «σε αυτήν την αναθεωρημένη στρατηγική για εμάς, η διεύρυνση του Σένγκεν αποτελεί προτεραιότητα για τις τρεις χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία».

Εκλογές Κύπρος - Αναστασιάδης: «Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό»

«Όπως γνωρίζετε, η τελική απόφαση δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά υποστηρίζουμε συνεχώς αυτό: την ανάγκη αυτής της διεύρυνσης, και είμαστε της γνώμης ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι (τα τρία κράτη) είναι έτοιμα να ενταχθούν», επεσήμανε.

«Τώρα, σε σχέση με την Κύπρο. Είναι μια διαφορετική κατάσταση, επειδή γνωρίζετε ότι η Κύπρος έχει επίσης αυτήν την ιδιαιτερότητα με μια πράσινη γραμμή, καθώς και άλλους τύπους καταστάσεων που έχουν αντίκτυπο. Αλλά σαφώς, με τη σειρά της διεύρυνσης η Κύπρος έρχεται σαφώς στο σημείο τέσσερα, και ναι η Κύπρος παραμένει υποψήφια για το Σένγκεν», κατέληξε ο Αντιπρόεδρος.

Κύπρος εκλογές: Πρώτη δύναμη ο ΔΗΣΥ - Ακολουθεί το ΑΚΕΛ

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος Σένγκεν φιλοξενεί περισσότερους από 420 εκατομμύρια ανθρώπους σε 26 χώρες. Η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών Σένγκεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής: σχεδόν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαμένουν σε ένα κράτος Σένγκεν και εργάζονται σε άλλο. Οι άνθρωποι έχουν οικοδομήσει τη ζωή τους γύρω από τις ελευθερίες που προσφέρει ο χώρος Σένγκεν, με 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να διασχίζουν καθημερινά τα κράτη Σένγκεν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top