Κορωνοϊός: Τι είναι ο «μαύρος μύκητας», η νέα επιπλοκή του ιού

Έχει εμφανιστεί στην Ινδία - Πώς μεταδίδεται και ποιοι κινδυνεύουν

Η Ινδία βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. Χιλιάδες άνθρωποι νοσούν από κορωνοϊό και τα θύματα είναι εκατοντάδες.

Μία νέα επιπλοκή του κορωνοϊού καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε ολοένα και περισσότερους νοσούντες ή αναρρώσαντες από τον φονικό, κυρίως στην Ινδία.

Κορωνοϊός: «Σαρώνει» την Ινδία – Ξεβράζονται πτώματα στον ποταμό Γάγγη

Πρόκειται για τη μουκορμύκωση ή «μαύρο μύκητα» και αποτελεί μια μυκητιασική λοίμωξη που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα, αφού ο συγκεκριμένος μύκητας έχει την τάση να εξαπλώνεται στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας θρομβώσεις και τελικά νέκρωση σε πολλούς ιστούς. Χωρίς την απαραίτητη θεραπεία και χειρουργική επέμβαση, φτάνει γρήγορα στην εγκέφαλο.

Ινδία

Εκατοντάδες άνθρωποι στην Ινδία έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό. Πολλοί από αυτούς που επιβιώνουν έχουν να αντιμετωπίσουν τον «μαύρο μύκητα». ap images

«Μαύρος μύκητας»: Πώς μεταδίδεται και πώς αντιμετωπίζεται

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με την απλή εισπνοή από τους μύκητες στη μούχλα, σε αλλοιωμένα τρόφιμα, στον αέρα.

Σε ένα νοσοκομείο ο μύκητας αναπτύσσεται εύκολα σε υγραντήρες του αέρα ή δοχεία οξυγόνου που δεν έχουν καθαριστεί όπως πρέπει, ωστόσο δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, ο μύκητας πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, πολλές φορές με χειρουργικό καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής, αλλιώς μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο εντός μόλις λίγων ημέρων.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον «μαύρο μύκητα», όμως η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας. 

Είναι πολύ επιθετικός και απειλεί κυρίως:

  • ανισοκατασταλμένους ασθενείς μετά από μεταμόσχευση
  • διαβητικούς
  • καρκινοπαθείς
  • άτομα στα οποία έχουν χορηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στεροειδή στο πλαίσιο μίας θεραπείας, όπως συμβαίνει με τους νοσούντες από κορωνοϊό

κορωνοϊός Ινδία

Χιλιάδες είναι τα θύματα από τον κορωνοϊό στην Ινδία. ap images

Χιλιάδες ασθενείς στην Ινδία εμφανίζουν τον «μαύρο μύκητα»

Πολλά κρατίδια της Ινδίας λαμβάνουν κατεπείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη μουκορμύκωση.

Μετά το Ρατζαστάν δύο νέα κρατίδια, το Γκουτζαράτ και το Τελανγκάνα, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν επιδημία μουκορμύκωσης. Το Νέο Δελχί και άλλες μεγάλες πόλεις άνοιξαν ειδικά κέντρα για να υποδεχθούν τους ασθενείς.

Μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000 κρούσματα και στο Γκουτζαράτ, τη γενέτειρα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, περίπου 1.200.

Το νοσοκομείο του Αχμενταμπάντ, ένα από τα μεγαλύτερα στο Γκουτζαράτ, νοσηλεύει 371 ανέφερε ένας εκπρόσωπος. Περίπου 400 είναι οι ασθενείς στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Ρατζκότ.

Οι αρχές δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι θάνατοι οφείλονται στη μουκορμύκωση αφότου ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19, πριν από έξι μήνες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top