Θέουτα: Εικόνα γροθιά στο στομάχι – Αστυνομικός σώζει μισοπνιγμένο βρέφος

Δεκάδες παιδιά ανασύρθηκαν από τα νερά της Μεσογείου

Ο Ισπανός αστυνομικός Χουάν Φρανθίσκο είναι το πρόσωπο της ημέρας. Η φωτογραφία στην οποία κρατά έξω από το νερό ένα μισοπνιγμένο βρέφος, μόλις τριών μηνών, και προσπαθεί να το σώσει, κάνει από χθες τον γύρο του διαδικτύου και προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι. 

Τη φωτογραφία ανήρτησε στο Twitter η Guardia Civil, η ισπανική αστυνομία και προσωποιεί το δράμα που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στον ισπανικό θύλακα Θέουτα της Βόρειας Αφρικής. 

Η μητέρα του συγκεκριμένου μωρού είχε πηδήξει στη θάλασσα έχοντάς το στην πλάτη της για να φτάσει στην στεριά. Το παιδί, όμως, έπεσε στο νερό, αλλά τελικά σώθηκε από τον φύλακα άγγελό του, τον Ισπανό αστυνομικό, και επέζησε.

Οι εικόνες που εκτυλίσσονται εκεί ανασύρουν στις μνήμες μας εικόνες από τα παράλια της Μυτιλήνης, όταν κύματα μεταναστών προσπαθούσαν να φτάσουν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια, με το Αιγαίο να γίνεται ο υγρός τάφος για πολλούς από αυτούς. 

Παιδί κολυμπά στη Μεσόγειο προς τη Θέουτα

Ένα αγόρι κολυμπά στη Μεσόγειο προς τη Θέουτα

Θέουτα: 8.000 μετανάστες επιχείρησαν να φτάσουν στην Ευρώπη από το Μαρόκο

Χθες οι Ισπανοί διασώστες ανέσυραν από τα νερά της Μεσογείου δεκάδες παιδιά που κυνηγούσαν το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. 

Χιλιάδες μετανάστες, ολόκληρες οικογένειες, προσπάθησαν να φτάσουν στη Θέουτα από τη μαροκινή πόλη Φνιντέκ με πλαστικές βάρκες, ακόμα και κολυμπώντας. 

Εντός 36 ωρών έφτασαν στη Θέουτα 8.000 μεταναάστες, ανάμεσά τους πολλά ανήλικα παιδιά. 

Ο αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν στο Μαρόκο αυξήθηκε σε περίπου 4.800, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών στη Θέουτα.

«Πολλοί επέστρεψαν εθελοντικά», είπε. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ο αριθμός των νέων αφίξεων είναι πρακτικά «σχεδόν μηδενικός».Η κατάσταση έχει σχετικά ομαλοποιηθεί.

Μετανάστες από το Μαρόκο στη Θέουτα

Χιλιάδες μετανάστες επιχείρησαν να φτάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική

Οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Θέουτα τη Δευτέρα και την Τρίτη εισήλθαν στην πραγματικότητα σε έδαφος της ΕΕ.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν φτάσει ποτέ στον ισπανικό θύλακα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το Μαρόκο είχε προηγουμένως χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους προς τα εκεί.

Τι πρoκάλεσε το κύμα φυγής προς τη Θέουτα

Παρατηρητές στην Ισπανία είναι πεπεισμένοι ότι την κρίση πυροδότησε η διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα, η οποία ήταν ισπανική αποικία έως το 1975.

Το Μαρόκο διεκδικεί μεγάλα τμήματα αυτής της αραιοκατοικημένης περιοχής στις ακτές του Βόρειου Ατλαντικού.

Μετανάστες θέουτα

Απελάθηκαν περίπου 4.800 μετανάστες από το Μαρόκο

Το Ραμπάτ είναι εξοργισμένο διότι ο αρχηγός του κινήματος ανεξαρτησίας, Πολισάριο, Μπραχίμ Γκάλι, νοσηλεύεται σε ισπανικό νοσοκομείο.

Η χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων ήταν ένα είδος αντιποίνων του Μαρόκου, κατά τους παρατηρητές. 

Αν και το Μαρόκο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία και την Ισπανία το 1956, η Ισπανία έχει ακόμα δύο θύλακες στη Βόρεια Αφρική: τη Θέουτα στα στενά του Γιβραλτάρ και τη Μελίλα, 250 χιλιόμετρα ανατολικά. Και οι δύο διεκδικούνται από το Μαρόκο.

Μετανάστες Θέουτα

Η κατάσταση στη Θέουτα έχει πλέον ομαλοποιηθεί

Κοντά και στις δύο περιοχές, δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, περιμένουν μια ευκαιρία να έρθουν στην ΕΕ.

Συνήθως πολλές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ταυτόχρονα. Όμως λόγω της πανδημίας, δεν υπήρξαν πρόσφατα πολλές τέτοιες προσπάθειες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top