Λωρίδα της Γάζας: Τι συμβαίνει μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Nεκρό 5χρονο αγοράκι από ρουκέτα που χτύπησε το διαμέρισμα που έμενε

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή. Τι είπαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ. (12/5)

Ο φόβος κυριαρχεί πια στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, αφού η νέα σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει γίνει ανεξέλεγκτη. 

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Πάνω από 70 οι νεκροί σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Το Ισραήλ μετρά 7 νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 103 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες βίας, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων μητέρες και παιδιά. 

Βομβαρδισμένοι δρόμοι στη Λωρίδα της Γάζας - φωτογραφία ΑΡ

Βομβαρδισμένοι δρόμοι στη Λωρίδα της Γάζας - φωτογραφία ΑΡ

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως πολλοί από τους νεκρούς εμπλέκονταν στις εχθροπραξίες, ενώ για τους άμαχους που σκοτώθηκαν λέει πως έχασαν τη ζωή τους από λάθος στόχευση Παλαιστινιακών πυραύλων.

Μέλη της Χαμάς ξεκίνησαν να στέλνουν πυραύλους στο Ισραήλ, όταν αεροπορικές επιθέσεις Ισραηλινών σκότωσαν υψηλά ιστάμενους στρατιωτικούς της κι έριξαν πολυώροφο κτίριο. 
 

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για πόλεμο ευρείας κλίμακας, τη στιγμή που το Ισραήλ σκέφτεται να επιτεθεί από ξηράς στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόσφατη βία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πυροδοτήθηκε μετά από ημέρες κλιμακωτών συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας σε μια ιερή πλαγιά στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο τόπος είναι σεβαστός τόσο από Μουσουλμάνους, που το αποκαλούν Haram al-Sharif (Ευγενές Καταφύγιο), όσο και από Εβραίους, για τους οποίους είναι γνωστός ως Temple Mount (Πλατεία των Τεμενών). 

Η Χαμάς ζήτησε από το Ισραήλ να απομακρύνει την αστυνομία από εκεί και την κοντινή κυρίως αραβική συνοικία Σέιχ Τζαρά, όπου οι Παλαιστινιακές οικογένειες αντιμετωπίζουν έξωση από Εβραίους εποίκους. Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες όταν δεν εισακούστηκαν τα αιτήματά της.

Ο θυμός των Παλαιστίνιων είχε ήδη φουντώσει από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που πυροδοτήθηκε από μια σειρά αντιπαραθέσεων ντόπιων με την αστυνομία στις αρχές του Ραμαζανιού, στα μέσα Απριλίου.
 

Λωρίδα της Γάζας: Ολονύκτιες συγκρούσεις με ρουκέτες και φονικά αντίποινα

Τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από την απειλούμενη έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από Εβραίους εποίκους και την ετήσια γιορτή του Ισραήλ για την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1967, γνωστή ως Ημέρα της Ιερουσαλήμ.

Η μοίρα της πόλης, με τη βαθιά θρησκευτική και εθνική της σημασία και για τις δύο πλευρές, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης εδώ και δεκαετίες αντιπαράθεσης της Παλαιστίνης με το Ισραήλ. 

Το Ισραήλ στην πράξη προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1980 και θεωρεί ολόκληρη την πόλη πρωτεύουσά του, αν και αυτό δεν αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία άλλων χωρών.

Οι Παλαιστίνιοι προσβλέπουν στη δημιουργία κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί ως κράτος από 138 από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, ενώ από το 2012 έχει το στάτους μη-μέλους κράτους παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη. 

Η Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα σε άλλους. 

Διεθνής κατακραυγή για την απόφαση Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ - Έκτακτη σύσκεψη ΟΗΕ

Επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών στην οποία προχωρούν παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».

Ο αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τον συνομιλητή του να αναζητήσει κάποιον «δρόμο προς την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» και τον ενημέρωσε για τις επαφές της κυβέρνησής του με κυβερνήσεις στην περιφέρεια, καθώς και με παλαιστίνιους αξιωματούχους.
 

 Ρουκέτα έπληξε πολυκατοικία στην Πετά Τικβά -  φωτογραφία ΑΡ

 Ρουκέτα έπληξε πολυκατοικία στην Πετά Τικβά -  φωτογραφία ΑΡ

Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ σε ανακοίνωση Τύπου σημειώνει πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα «συνεχίσουν να πλήττουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας».

Ποιοι ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, μίλησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, από τον οποίο ζήτησε να συμβάλει να «σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις».

Από τον πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε μέσω Twitter πως επισήμανε την «ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις».

Ισραήλ και Χαμάς οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε την Τρίτη ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ. 
 

Παλαιστίνιοι διασώστες μεταφέρουν ηλικιωμένη μετά από χτύπημα ρουκέτας στο διαμέρισμά της-  φωτογραφία ΑΡ

Παλαιστίνιοι διασώστες μεταφέρουν ηλικιωμένη μετά από χτύπημα ρουκέτας στο διαμέρισμά της-  φωτογραφία ΑΡ

Αν πράγματι ξεσπάσει, «θα είναι καταστροφικός και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα θα είναι οι απλοί άνθρωποι» στη Γάζα, όπου το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 50%, πρόσθεσε ο Νορβηγός.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος καταβάλλουν προσπάθειες να μεσολαβήσουν, με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας να προσπαθεί να πείσει τον ισραηλινό ομόλογό του πως είναι απαραίτητο να σταματήσουν τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.
 

Μαύρος καπνός στον ουρανό μετά τις αεροεπιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας- φωτογραφία ΑΡ

Μαύρος καπνός στον ουρανό μετά τις αεροεπιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας- φωτογραφία ΑΡ

Αναταραχές στο εσωτερικό του Ισραήλ

H απευθείας μετάδοση από την ισραηλινή τηλεόραση του λιντσαρίσματος ενός άνδρα, που θεωρήθηκε πως ήταν Άραβας κοντά στο Τελ Αβίβ, σόκαρε. 

Τα απαράδεκτα πλάνα εικονίζουν έναν άνδρα που τον βγάζει διά της βίας από το αυτοκίνητό του και κατόπιν τον χτυπά ασταμάτητα πλήθος ωσότου χάνει τις αισθήσεις του. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, βλέποντας κίνδυνο «εμφυλίου» στα επεισόδια σε πόλεις με μικτό, αραβικό και ισραηλιτικό πληθυσμό, χαρακτήρισε τα συμβάντα του είδους «βάρβαρη επίθεση εναντίον της συνύπαρξης στο κράτος του Ισραήλ».

Αξίωσε να αναπτυχθεί στρατός στους δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές, κάτι στο οποίο ενίσταται ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς. Αλλά ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου, που μιλά για πόλεμο «σε δύο μέτωπα», επιμένει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top