Ζουλού: Διαμάχη για τη διαδοχή μετά τον ξαφνικό θάνατο της βασίλισσας

«Δε δηλητηριάστηκε» λέει η οικογένειά της

Ζουλού

Η βασίλισσα των Ζουλού, Μαντομπόμπι Νταμίνι-Ζούλου, που πέθανε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, θάφτηκε στην επαρχία KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής.

Διορίστηκε αντιβασιλέας της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της χώρας τον Μάρτιο μετά τον θάνατο του συζύγου της βασιλιά Goodwill Zwelithini όταν ήταν 72 ετών. Ήταν η τρ'ιτη σύζυγός του και είχαν αποκτήσει επτά παιδιά. Η γυναίκα είχε ακόμα έναν γιο με τον πρίγκιπα Misizulu.

Το σώμα της τυλίχτηκε σε τομάρι αγελάδας από μια αντιπροσωπεία που στάλθηκε από τον Βασιλιά Mswati και στην κηδεία παρευρέθηκαν μέλη της οικογένειας τόσο από τις μοναρχίες των Ζουλού όσο και από τους Eswatini.

Ο θάνατος της βασίλισσας στα 65 της χρόνια, προκάλεσε τόσο οικογενειακή διαμάχη αλλά και διαμάχη εξουσίας για τη διαδοχή. Η οικογένεια έχει απορρίψει τις φήμες ότι η βασίλισσα είχε δηλητηριαστεί. Ωστόσο η αιτία του θανάτου της βασίλισσας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τη βασιλική οικογένεια.

Η απόφαση για το ποιος θα διοικήσει τώρα το έθνος των Ζουλού που μετρά περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν έχει ακόμη ληφθεί. Ο θρόνος δεν έχει επίσημη πολιτική εξουσία και ο ρόλος του μονάρχη στην ευρύτερη κοινωνία της Νοτίου Αφρικής είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός. Αλλά η μοναρχία των Ζουλού παραμένει εξαιρετική επιρροή και έχει ετήσιο προϋπολογισμό που χρηματοδοτείται από φορολογούμενους άνω των 4,9 εκατομμυρίων δολαρίων (3,5 εκατομμύρια λίρες).

Τη διαδοχή θα πάρει ένα από τα οκτώ παιδιά της. Ωστόσο ο αγαπημένος της γιος -με πατέρα τον πρίγκιπα Misizulu- είναι το πρόσωπο που πιθανώς θα αναλάβει τη θέση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top