Γαλλία – Βρετανία: Θερμό επεισόδιο για τα δικαιώματα αλιείας στη Μάγχη

Αποχώρησαν τα δύο πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού από το νησί

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στη Μάγχη ανάμεσα σε γαλλικά και βρετανικά αλιευτικά. Γαλλία και Βρετανία βρέθηκαν στα πρόθυρα σύγκρουσης για τα δικαιώματα αλιείας στην περιοχή, με επίκεντρο το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ.

«Η διαμάχη έχει ως επίκεντρο το Τζέρσι, μια αυτοδιοικούμενη, εξαρτώμενη από το βρετανικό στέμμα, περιοχή και ελέγχει τις γύρω αλιευτικές περιοχές. Μετά το Brexit άρχισε να επιβάλει περιορισμούς στις γαλλικές τράτες» ανέφερε το ΒΒC.

Ένα γαλλικό σκάφος σχεδόν εμβόλισε ένα βρετανικό. Οι Γάλλοι ψαράδες δηλώνουν έτοιμοι για... ναυμαχία. Eκατό γαλλικά αλιευτικά εισέβαλαν στο λιμάνι του νησιού Τζέρσι, στη Μάγχη.  Άναψαν φωτοβολίδες, στρίμωξαν τα βρετανικά σκάφη, ενώ δυο επίσης βρετανικά πολεμικά πλοία περιπολούν στα ανοιχτά. Άγγλος πυροβόλησε από το νησί, που ηλεκτροδοτείται κατά 95% από τη Γαλλία. Οι Γάλλοι απείλησαν να τους κόψουν το ρεύμα ως αντίποινα. Οι Γάλλοι ψαράδες, αντιμέτωποι με τα βρετανικά πολεμικά, υποχώρησαν το μεσημέρι, προσωρινά.

Στιγμιότυπο από το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Μάγχη

Στιγμιότυπο από το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Μάγχη

Αποχώρησαν τα δύο πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού από το νησί Τζέρσεϊ

Σύμφωνα με το BBC, η Downing Street λέει ότι θέλει αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά ως μέτρο πρόληψης έστειλε τα περιπολικά του βασιλικού ναυτικού «Severn» και «Temer» από το Πόρτσμουθ στο Τζέρσι. Ωστόσο, τα δύο πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού θα επιστρέψουν στο λιμάνι τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αποχώρησαν τα γαλλικά αλιευτικά, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί εκεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανόνες αλιείας μετά το Brexit.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα γαλλικά αλιευτικά έφυγαν από τα νερά του Τζέρσεϊ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Downing Street. «Η κατάσταση έχει επιλυθεί προς το παρόν, τα περιπολικά σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο λιμάνι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ωστόσο ότι το Λονδίνο παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής και θα παράσχει όποια βοήθεια ζητηθεί από τις αρχές του Τζέρσεϊ. «Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (για το Brexit) επέφερε αλλαγές στους αλιευτικούς κανόνες μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ. Οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τους κανόνες αλιείας στα ύδατά τους με βάση αυτήν τη συμφωνία και τις στηρίζουμε στην άσκηση αυτών των δικαιωμάτων τους», κατέληξε.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top