ECDC: Το σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείγμα στα μοριακά τεστ- PCR

Σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για το πώς γίνεται το self- test

«Tο σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό δείγμα υλικού για δοκιμή RT-PCR (μοριακή μέθοδος ανάλυσης) όταν δεν μπορούν να συλλεχθούν ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα σε ασθενείς με συμπτώματα και για επαναλαμβανόμενη εξέταση ασυμπτωματικών ατόμων, αλλά τα τρέχοντα περιορισμένα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση του σάλιου ως εναλλακτικού δείγματος υλικού για ταχείες δοκιμές αντιγόνων ή αντισωμάτων», επισημαίνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ECDC.

Self test κορωνοϊού: Ξεκινούν από Απρίλιο και θα γίνονται στο σπίτι

Συγκεκριμένα, το ECDC αναφέρει ότι τα ρινοφαρυγγικά δείγματα παραμένουν το χρυσό πρότυπο για δοκιμές Covid-19 για χρήση με RT-PCR και γρήγορες διαγνωστικές δοκιμές αντιγόνου.

Μελέτες για την απόδοση των δοκιμών RT-PCR ανέφεραν ποικίλα τόσο υψηλότερη όσο και χαμηλότερη ευαισθησία για δείγματα σιέλου σε σύγκριση με ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα, τονίζει.

Ωστόσο, οι μετα-αναλύσεις τέτοιων μελετών υποδηλώνουν μια συνολική παρόμοια ή μη στατιστικά σημαντική χαμηλότερη ευαισθησία που σχετίζεται με τη χρήση δειγμάτων σάλιου.

Τεστ για κορωνοϊό: Πόσο κόστιζαν μοριακό και rapid πριν το πλαφόν

Κατά το ECDC, η αναφερόμενη ετερογένεια είναι πιθανό, εν μέρει, να αντικατοπτρίζει τις διαφορές στις τεχνικές δειγματοληψίας, τους χρόνους δειγματοληψίας και τον τύπο του πληθυσμού που δοκιμάζεται, με ενδείξεις ότι οι δοκιμές RT-PCR με σάλιο ως υλικό δείγματος δείχνουν παρόμοια ευαισθησία με αυτούς που χρησιμοποιούν ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα για συμπτωματικούς ασθενείς εάν η συλλογή δείγματος πραγματοποιείται εντός των πρώτων πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και όταν το ιικό φορτίο είναι υψηλό.

H συλλογή δειγμάτων σάλιου είναι εύκολη, μη επεμβατική, πιο αποδεκτή για επαναλαμβανόμενες δοκιμές και μπορεί να εκτελεστεί από επαγγελματίες που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη ή από τους ίδιους τους ανθρώπους που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι

Τα στοιχεία υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι το σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό δείγμα υλικού για δοκιμή RT-PCR όταν δεν μπορούν να συλλεχθούν ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα στα ακόλουθα σενάρια: σε ασθενείς με συμπτώματα και για επαναλαμβανόμενη εξέταση ασυμπτωματικών ατόμων.

Ωστόσο αναφέρει ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες σχετικά με την ευαισθησία του σάλιου ως δείγματος υλικού για ανάλυση RT-PCR για συμπτωματικά και ασυμπτωματικά παιδιά και για την τυποποίηση των μεθόδων συλλογής δειγματοληψίας.

Τα τρέχοντα περιορισμένα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση του σάλιου ως εναλλακτικού δείγματος υλικού για ταχείες δοκιμές αντιγόνων ή αντισωμάτων. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες κλινικής επικύρωσης για τις διάφορες διαθέσιμες δοκιμές.

Εμπορικοί διαγνωστικοί προσδιορισμοί για το σάλιο με σήμανση CE είναι διαθέσιμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΕ / ΕΟΧ). Κανένας από αυτούς τους προσδιορισμούς δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας αμοιβαία αναγνωρισμένων δοκιμών, υπενθυμίζει το ECDC.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top