Κομισιόν: Ως τον Οκτώβριο τρεις νέες θεραπείες κατά του κορωνοϊού

Όσα είπε η Στέλλα Κυριακίδου για τη νέα στρατηγική της ΕΕ

κορωνοϊός

Μια στρατηγική για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της διαθεσιμότητας θεραπειών COVID-19, η οποία καλύπτει τον πλήρη κύκλο ζωής των φαρμάκων: από την έρευνα, την ανάπτυξη και την κατασκευή έως την προμήθεια και τη διανομή, ενέκρινε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, ως μέρος της ισχυροποίησης της Ένωσης για την Υγεία.

Εμβόλια: Πόσες δόσεις θα παραλάβει η Ευρώπη και η Ελλάδα

Η στρατηγική περιλαμβάνει σαφείς δράσεις και στόχους, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης τριών νέων θεραπευτικών μέσων για COVID-19 ως τον Οκτώβριο του 2021 και πιθανώς δύο ακόμη μέχρι το τέλος του έτους.

Η Κομισιόν θα καταρτίσει ένα χαρτοφυλάκιο δέκα πιθανών θεραπειών COVID-19 και έως τον Ιούνιο του 2021 και θα εντοπίσει τις πέντε πιο πολλά υποσχόμενες. Θα διοργανώσει φέρει κοντά βιομηχανικούς παράγοντες για να εξασφαλίσει αρκετή παραγωγική ικανότητα και γρήγορη κατασκευή, θα παράσχει νέες εξουσιοδοτήσεις και κοινές συμβάσεις προμηθειών.

Όπως εξήγησε η Επίτροπος Κυριακίδου, «οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές, αλλά δεν μπορούν ακόμη να εξαλείψουν τον COVID-19. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση στις θεραπείες για να περιορίσουμε την ανάγκη για νοσηλεία, να επιταχύνουμε τους χρόνους αποκατάστασης και να μειώσουμε τη θνησιμότητα. Οι ασθενείς στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα COVID-19 παγκόσμιας κλάσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε θέσει έναν πολύ σαφή στόχο: έως τον Οκτώβριο, θα αναπτύξουμε και θα εγκρίνουμε τρία νέα αποτελεσματικά θεραπευτικά COVID-19 που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία της νόσου. Θα το πράξουμε επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, στον εντοπισμό νέων υποσχόμενων φαρμάκων, στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και στην υποστήριξη της δίκαιης πρόσβασης».

Ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι «η κατάσταση σε πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένει κρίσιμη. Πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο στα εμβόλια όσο και στη θεραπευτική, ως δύο ισχυροί και συμπληρωματικοί τρόποι για την καταπολέμηση του COVID-19. Ωστόσο, επί του παρόντος έχουμε μόνο ένα εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία του COVID-19. Ενεργώντας στην καλύτερη διαθεσιμότητα φαρμάκων σήμερα, διασφαλίζουμε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζονται ενώ προετοιμάζουν επίσης τη μελλοντική βιοϊατρική μας ετοιμότητα Μια συντονισμένη στρατηγική για γρήγορη πρόσβαση στη θεραπευτική θα ενισχύσει τη στρατηγική μας αυτονομία και θα συμβάλει σε μια ισχυρή Ένωση Υγείας.

Συγκεκριμένα, προβλέπει:

1. Επένδυση 90 εκ. ευρώ σε μελέτες πληθυσμού και κλινικές δοκιμές σε σχέση με τον COVID και δημιουργία ενός `ενισχυτικού μέσου θεραπευτικής καινοτομίας` έως τον Ιούλιο του 2021 για να υποστήριξη στις πιο υποσχόμενες θεραπευτικές ουσίες, από την προκλινική έρευνα έως την άδεια κυκλοφορίας, με συντονισμό όλων των ερευνητικών έργων τονώνοντας την καινοτομία και ενισχύοντας τη θεραπευτική ανάπτυξη.

2. Πρόσβαση και ταχεία έγκριση κλινικών δοκιμών

  • επένδυση 5 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health για τη δημιουργία καλύτερων, υψηλής ποιότητας δεδομένων ασφαλείας σε κλινικές δοκιμές, τα οποία θα βοηθήσουν στην επίτευξη έγκαιρων αποτελεσμάτων.
  • παροχή στις χώρες της ΕΕ οικονομικής υποστήριξη 2 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας EU4Health 2021 για ταχείες και συντονισμένες αξιολογήσεις για τη διευκόλυνση της έγκρισης των κλινικών δοκιμών.
  • έρευνα για υποστήριξη προγραμματιστών θεραπευτικών για ανάπτυξη ικανότητας παραγωγής υλικού υψηλής ποιότητας για κλινικές δοκιμές.

3. Αναζήτηση υποψήφιων θεραπευτικών μέσων:

  • επένδυση 5 εκ. ευρώ για τη χαρτογράφηση θεραπευτικών και διαγνωστικών για ανάλυση των φάσεων ανάπτυξης, της παραγωγικής ικανότητας και των αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων πιθανών σημείων συμφόρησης.
  • δημιουργία ένός ευρύτερου χαρτοφυλάκιο 10 πιθανών θεραπειών COVID-19 και εντοπισμών πέντε πολλά υποσχόμενων μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

4. Αλυσίδες εφοδιασμού και παράδοση φαρμάκων:

  • χρηματοδότηση μιας προπαρασκευαστικής δράσης 40 εκ.ευρώ για την υποστήριξη της ευέλικτης παραγωγής και της πρόσβασης για θεραπευτικά μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος EU Fab, το οποίο με τη σειρά του θα καταστεί με την πάροδο του χρόνου σημαντικό πλεονέκτημα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Προετοιμασία και Ανταπόκριση σε Έκτακτες Καταστάσεις Υγείας (HERA)

5. Ρυθμιστική ευελιξία:

  • εξουσιοδότηση για τουλάχιστον τρεις νέες θεραπευτικές ουσίες έως τον Οκτώβριο και πιθανώς δύο ακόμη έως το τέλος του έτους και ευέλικτες ρυθμιστικές προσεγγίσεις για  την αξιολόγηση των υποσχόμενων και ασφαλών θεραπευτικών μέσων.
  • επτά κυλιόμενες αξιολογήσεις για πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές ουσίες έως το τέλος του 2021, με την επιφύλαξη αποτελεσμάτων έρευνας και ανάπτυξης.

6. Κοινή προμήθεια και χρηματοδότηση:

  • νέα συμβόλαια για την αγορά εξουσιοδοτημένων θεραπειών έως το τέλος του έτους.
  • ταχύτερη πρόσβαση σε φάρμακα με μικρότερες προθεσμίες διαχείρισης.

7. Διεθνής συνεργασία για τη διάθεση φαρμάκων σε όλους:

  • ενίσχυση της δέσμευσης για τον πυλώνα της θεραπευτικής εφαρμογής του Accelerator Tools - COVID-19.
  • ενίσχυση της πρωτοβουλίας «OPEN» για διεθνή συνεργασία
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top