Ινδία: «Θερίζει»​​​​​​​ ο κορωνοϊός - 2.771 νεκροί σε ένα 24ωρο

Διαγνώσθηκαν 323.144 νέα κρούσματα- Υψηλό ποσοστό για 6η μέρα

H κατάσταση στην Ινδία- βίντεο από Ruptly

Τα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν στην Ινδία το προηγούμενο 24ωρο μειώθηκαν σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ που ανακοινώθηκε χθες (26/4), παρέμειναν όμως πάνω από το τρομακτικό επίπεδο των 300.000 για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Ινδία: Στο έλεος του κορωνοϊού η χώρα – Εκατόμβες νεκρών από την πανδημία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 323.144 μολύνσεις από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα των 1,3 δις κατοίκων να φθάνει τις 17,64 εκατομμύρια. Ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 2.771, αριθμός χαμηλότερος από το τραγικό ρεκόρ της προηγουμένης (2.812).

Tελετή καύσης νεκρού από κορωνοϊό στην Ινδία- φωτογραφία ΑΡ

Tελετή καύσης νεκρού από κορωνοϊό στην Ινδία- φωτογραφία ΑΡ

Ωστόσο, ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας φτάνει τους 197.894 νεκρούς.

Το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας προκαλεί κορεσμό στα νοσοκομεία. Η κατάσταση στη χώρα που θρηνεί τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων στον πλανήτη, χαρακτηρίζεται «χαοτική».

Αρκετές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, υποσχέθηκαν να στείλουν επειγόντως βοήθεια, καθώς τα νοσοκομεία στις κυριότερες ινδικές μητροπόλεις έχουν κατακλυστεί, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και διώχνουν ασθενείς, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες, ούτε οξυγόνο.

Η Ινδία θα παραλάβει μια πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου Sputnik V 

Η Ινδία θα παραλάβει μια πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V το Σάββατο 1η Μαΐου, δήλωσε χθες Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κιρίλ Ντμιτρίεφ.

Ο επικεφαλής του RDIF δε διευκρίνισε πόσες δόσεις θα περιέχονται σε αυτή την πρώτη παρτίδα ή πού θα κατασκευαστούν.

Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης»

Το RDIF έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με πέντε ινδικές φαρμακευτικές βιομηχανίες για την παραγωγή 850 εκατ. δόσεων του εμβολίου σε ετήσια βάση. Το Ταμείο αναμένει πως η παραγωγή θα φθάσει τις 50 εκατ. δόσεις σε μηνιαία βάση το καλοκαίρι στην Ινδία και κατόπιν θα αυξηθεί περαιτέρω.

Κόσμος περιμένει στη σειρά για να εμβολιαστεί κατά της Covid-19/ φωτογραφία ΑΡ

Κορεσμένα τα νοσοκομεία της Ινδίας: Ασθενείς δεν έχουν οξυγόνο και πεθαίνουν στις πύλες

Στο μεταξύ όμως η χώρα των 1,3 δις κατοίκων παραμένει βυθισμένη στο χάος, με ασθενείς να υποκύπτουν στα κορεσμένα νοσοκομεία τους εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου. 

Στο Νέο Δελχί, πολίτες περιγράφουν διαδρόμους νοσοκομείων ασφυκτικά γεμάτους με κρεβάτια και φορεία και οικογένειες να εκλιπαρούν μάταια να χορηγηθεί οξυγόνο στους δικούς τους ανθρώπους. Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων. Στην πρωτεύουσα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.

Συγγενής θύματος κορωνοϊού καταρρέει- φωτογραφία ΑΡ

Συγγενής θύματος κορωνοϊού καταρρέει- φωτογραφία ΑΡ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε χθες την κατάσταση στην Ινδία «παραπάνω κι από σπαρακτική».

«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει, συνέχισε, «παρέχοντας υλικό και απαραίτητο εξοπλισμό» στη χώρα, ιδίως συσκευές για τη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς, προκάτ νοσοκομεία εκστρατείας, υλικό εργαστηρίου, ενώ έχει αναπτύξει εκεί «πάνω από 2.600 μέλη του προσωπικού του».

Ερωτήματα για την ινδική μετάλλαξη- Σε αυτήν οφείλεται η αυξημένη θνητότητα;

Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για την επιλεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του SARS-CoV-2.

Ο ΠΟΥ σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη εάν «η αυξημένη θνητότητα» οφείλεται στο ότι η ινδική παραλλαγή προκαλεί «σοβαρότερη» μορφή της COVID-19,  στην «εξάντληση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας» εξαιτίας της ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, ή «και στα δύο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top