Μήνυση κατά της AstraZeneca κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Αφορμή οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δε θα παραλάβει άλλες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Βίντεο από δελτίο του Star (22/4)

Σε θρίλερ εξελίσσεται η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την φαρμακοβιομηχανία της AstraZeneca, αφού η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τις καθυστερημένες δόσεις του εμβολίου της εταιρίας. Από την πλευρά της η εταιρία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση αυτή.

Όπως ανέφερε η Ε.Ε., η εταιρία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού και δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

AstraZeneca: «Εν μέσω πανδημίας αναγκάζομαι να πετάω εμβόλια στα σκουπίδια»

Η Επίτροπος για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε σε ανάρτησή της: «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τις παραδόσεις εμβολίων ώστε να προστατεύσουμε την Ε.Ε. Για αυτό τον λόγο η Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη αποφάσισαν από κοινού να εκκινήσουν νομική προσφυγή κατά  της AstraZeneca. Κάθε δόση εμβολίου μετράει, κάθε εμβόλιο σώζει ζωές».

AstraZeneca

Οι καθυστερημένες παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca στην Ευρώπη έφερε... μηνύσεις. ap images

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέιρσμάκερ, επιβεβαίωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών ότι η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και αφορά παραβίαση των όρων της σύμβασης της εν λόγω εταιρείας με την ΕΕ. «Κάποιο όροι της σύμβασης δεν έγιναν σεβαστοί. Η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να προσφέρει μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλίσει έγκαιρη παράδοση των δόσεων. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να διασφαλίσουμε τη γρήγορη παράδοση ενός επαρκούς αριθμού δόσεων που οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαιούνται και έχουν υποσχεθεί βάσει της σύμβασης», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η Κομισιόν αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα του συμβολαίου που της έδινε τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την AstraZeneca.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top