Μέρκελ: «Αν δεν είχαμε κοινό εμβολιαστικο πρόγραμμα θα υπήρχε ένταση»

Όσα είπε η Καγκελάριος για την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη

Άνγκελα Μέρκελ

Υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων για τον κορωνοϊό τάχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σήμερα διαδικτυακά σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι πολλές χώρες θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση χωρίς την κοινή προμήθεια, ενώ εξήγησε αναλυτικά ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερος συντονισμός σε θέματα υγεία.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για παγκόσμια πρόκληση, όμως η Ευρώπη, χρειάστηκε ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια κρίση και δεν είχαμε προετοιμάσει αρκετά την υγεία, καθώς δεν ήταν ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, ήταν περισσότερο αρμοδιότητα των εθνικών κρατών», είπε.

Σημείωσε, δε, ότι «αν τα πράγματα ήταν ιδανικά, θα είχαμε πάντα μια ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τον τα περιοριστικά μέτρων» και αναφέρθηκε σε όσα είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι όταν υπάρχουν διασυνοριακές απειλές για την υγεία, πρέπει να υπάρχει μια πολιτική υγείας που να συντονίζεται καλύτερα μεταξύ της κυβέρνησης ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άνγκελα Μέρκελ

Τι είπε η Μέρκελ για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος

Σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ η Καγκελάριος δήλωσε θα ήταν καταστροφικό αν κάθε χώρα διαπραγματευόταν μόνη της αγορά εμβολίων.

«Πιστεύω ότι ήταν σωστό ότι η ΕΕ αγοράσαμε όλοι μαζί τα εμβόλια. Εάν δεν καταφέρουμε να κάνουμε όλοι εμβόλια, θα πρέπει να παλέψουμε με νέα εμβόλια και τα δικά μας εμβόλια δεν θα είναι χρήσιμα. Στην ΕΕ, υπάρχουν ήδη ορισμένες χώρες που έχουν τη δική τους παραγωγή. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι μόλις εμβολιάσουμε όλους τους δικούς μας πολίτες, τότε θα εξάγουμε εμβόλια. Αν αυτό (το κοινό πρόγραμμα) δεν θα λειτουργούσε στην Ευρώπη, θα υπήρχε μεγάλη ένταση. Μερικές φορές η ΕΕ είναι πιο αργή. Η Κομισιόν από μόνη της δεν μπορεί να ενεργήσει εάν τα κράτη μέλη αρνούνται να παίξουν μαζί. Αλλά αν θέλετε χρηματοδότηση για εμβόλια φυσικά χρειάζεστε επίσης τα κράτη μέλη να συμπράξουν. Λοιπόν, ναι, η διαδικασία ήταν ελαφρώς πιο αργή, αλλά πολλά από αυτά που λέγονται (για το πρόγραμμα) δεν είναι αλήθεια».

Απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανή αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η Καγκελάριος επεσήμανε: «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες εξουσίες, περισσότερες αρμοδιότητες και ενδέχεται να χρειαστεί αλλαγή συνθήκης. Όπως είπα στον τομέα της υγείας η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εξουσίες που μπορεί να απαιτούν αλλαγή συνθήκης. Είμαι πάντα ανοιχτή στην αλλαγή συνθήκης, εάν έχει νόημα. Δεν είναι όμως η αναθεώρηση αυτοσκοπός».

Τέλος σε ό,τι αφορά τις διοικητικές δομές και τις δομές λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, εξήγησε ότι σύστημα προσομοιάζει στο σύστημα των δύο κοινοβουλίων που έχει και η ίδια η Γερμανία. Τάχθηκε δε κατά της σύμπτυξης των θέσεων των προέδρων Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top