TikTok: Κατηγορίες ότι συλλέγει παράνομα δεδομένα ανηλίκων

Τι απαντά η εφαρμογή

TikTok

Νομικό αγώνα κατά της εφαρμογής «TikTok» ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία η πρώην επίτροπος παιδιών της χώρας, Anne Longfield. Αφορμή στάθηκε η συλλογή εκατομμυρίων προσωπικών δεδομένων από παιδιά χωρίς τη συγκατάθεσή τους, όπως ορίζει ο νόμος GDPR.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν τους αριθμούς τηλεφώνων των χρηστών τόσο στη Βρετανία όσο και στην ΕΕ, την ακριβή τοποθεσία τους, τα βίντεο και άλλα, για τα οποία οι χρήστες δεν ενημερώνονται και δε γνωρίζουν πού θα χρησιμοποιηθούν.

Αυτοί είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι TikTokers της χρονιάς

Αν η Longfield κερδίσει τον αγώνα, είναι πιθανό να δοθεί αποζημίωση στους ανήλικους χρήστες. Όπως είπε η ίδια στο BBC, πρόκειται για μία πολύ δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία βοήθησε τα παιδιά να κρατήσουν την επαφή τους κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, «κρύβει» μια εξαπάτηση πίσω από τα βίντεο με χορούς, καθώς οι γονείς δεν ξέρουν πού στέλνονται τα δεδομένα των παιδιών τους.

Τα έσοδα της εφαρμογής προέρχονατι από τις διαφημίσεις που προβάλλονται στους χρήστες, οι οποίες όμως είναι εξατομικευμένες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την τοποθεσία του κάθε χρήστη.

Η απάντηση του TikTok

Από τη μεριά της, η δημοφιλής εφαρμογή βίντεο απάντησε ότι «το απόρρητο και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok και έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες για να βοηθήσουμε στην προστασία όλων των χρηστών και ειδικότερα των εφήβων χρηστών μας».

Το TikTok έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η μητρική εταιρεία ByteDance κέρδισε δισεκατομμύρια κέρδη πέρυσι, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να προέρχονται από διαφημιστικά έσοδα.

Ο δικαστικός αγώνας δίνεται για όλα τα παιδιά που έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok από τις 25 Μαΐου 2018, ανεξάρτητα από το αν έχουν λογαριασμό ή ρυθμίσεις απορρήτου. Τα παιδιά που δεν επιθυμούν να εκπροσωπηθούν, μπορούν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top