Αποκλειστικό: Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ο Ερντογάν

Τι είπε ο Διευθυντής του Τουρκικού ερευνητικού προγράμματος Σ. Τζαγκαπτάι

Όσα είπε ο Σονέρ Τζαγκαπτάι στον απεσταλμένο του Star στην Ουάσιγκτον Δημήτρη Σουλτογιάννη για το μέλλον του Ερντογάν. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (20/4)

Ο Διευθυντής του Τουρκικού ερευνητικού προγράμματος του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον και συγγραφέας της βιογραφίας του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν, Σονέρ Τζαγκαπτάι μίλησε αποκλειστικά στο Star και τον ανταποκριτή Δημήτρη Σουλτογιάννη για το τι κρύβεται πίσω από τις σπασμωδικές και αψυχολόγητες κινήσεις του Ερντογάν. 

Ερντογάν: «Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Νίκο Δένδια»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Σουλτογιάννη αναφορικά με το σκληρό Μπρα ντε φερ μεταξύ των ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Τζαγκαπτάι σχολίασε πως η στάση της Τουρκίας  ιγα αποκλιμάκωση της έντασης τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη σχετίζεται άμεσα με την επανεκλογή Ερντογάν.

Δένδιας: Να μην κρύψουμε τις διαφορές με την Άγκυρα κάτω από το χαλί

«Νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο που η Άγκυρα ενδιαφέρεται σε αποκλιμάκωση με την Ελλάδα κι ευρύτερα με την ΕΕ. Αυτό έχει να κάνει κατά μεγάλο μέρος με τη στρατηγική επανεκλογής του προέδρου Ερντογάν. H οικονομία της Τουρκίας είναι πλήρως εξαρτημένη με την ΕΕ εξαιτίας της τελωνειακής ένωσης και η Τουρκία είναι μια χώρα φτωχή σε πόρους και χρειάζεται επενδύσεις που να έρχονται από την Ευρώπη, που είναι ακόμη η πλειοψηφία των επενδύσεων που έρχονται στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά. 

«Απομονωμένος ο Ερντογάν στη διεθνή σκακιέρα»

«Δε νομίζω ότι αυτές οι συνομιλίες (Ελλάδας – Τουρκίας) θα βρουν ποτέ λύση σε όλες τις διαφωνίες τους. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι οι τουρκοελληνικές διαφορές συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα επιλυθούν όταν η Τουρκία μπει στην ΕΕ γιατί τα σύνορα δεν θα έχουν σημασία. Όμως δε νομίζω ότι η Τουρκία θα μπει στην ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαγκαπτάι σε ερώτηση του Δημήτρη Σουλτογιάννη για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, ο Διευθυντής του Τουρκικού ερευνητικού προγράμματος τόνισε ότι όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι που αναλάμβαναν εξουσία αγκάλιαζαν τον Ερντογάν, αλλά δεν θα κάνει κάτι ανάλογο ο Τζο Μπάιντεν και προέβλεψε ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να «γοητεύσει» τον Αμερικανό πρόεδρο, κάτι που όπως εκτίμησε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top