Μειώθηκαν τα τροχαία στην Ε.Ε. το 2020 - Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Ο κορωνοϊός μείωσε τα θύματα στην ασφάλτο

τροχαίο
Μειώθηκαν τα τροχαία στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη το 2020. Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Συνολικά 18.800 άτομα άνθρωποι «έχασαν» τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ το 2020, σχεδόν 4.000 λιγότεροι σε σύγκριση με το 2019, καταγράφοντας πρωτοφανή ετήσια μείωση της τάξης του 17 % σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Κομισιόν.

Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός έφτασε τους 54 άτομα το 2020, έναντι 64 το 2019, μείωση 16%. Το 2010 οι θάνατοι ήταν 113. Κατά συνέπεια η μείωση στη δεκαετία ήταν 54%. Η Ελλάδα ήταν και η μοναδική χώρα που υπερέβη το στόχο που είχε τεθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Τροχαία: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη δεκαετία μεταξύ του 2010 και του 2020, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκε κατά 36%. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται του στόχου μείωσης των θανάτων κατά 50% που είχε τεθεί για την εν λόγω δεκαετία.

Ωστόσο, στην ΕΕ σημειώθηκαν 42 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, γεγονός που σημαίνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η ήπειρος με τους ασφαλέστερους δρόμους στον κόσμο.

Ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος υπερβαίνει τους 180 θανάτους.

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, 18 κράτη μέλη κατέγραψαν τον χαμηλότερο αριθμό νεκρών από τροχαία δυστυχήματα το 2020.

Κατά μέσο όρο, οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρη την ΕΕ μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το 2019, αλλά η μείωση αυτή δεν ήταν ομοιόμορφη.

τροχαίο

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν τα λιγότερα και περισσότερα τροχαία

Οι μεγαλύτερες μειώσεις (20 % ή περισσότερο) σημειώθηκαν στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία.

Αντίθετα, πέντε κράτη μέλη, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων, αν και ο αριθμός αυτός έχει την τάση να παρουσιάζει διακυμάνσεις από έτος σε έτος στις μικρές χώρες .

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης είχε μειωθεί κατά 36 % μεταξύ του 2010 και του 2020, ποσοστό χαμηλότερο από τον στόχο του 50 % που είχε θέσει η ΕΕ.

Μόνο η Ελλάδα (54 %) υπερέβη τον στόχο, ακολουθούμενη από την Κροατία (44 %), την Ισπανία (44 %), την Πορτογαλία (43 %), την Ιταλία (42 %) και τη Σλοβενία (42 %). Συνολικά, εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν μείωση κατά 40 % ή περισσότερο.

τροχαίο Αμερική

Ποια χώρα της Ε.Ε. έχει το πιο ασφαλές οδικό δίκτυο

Οι ασφαλέστεροι δρόμοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σουηδία (18 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων), ενώ η Ρουμανία (85 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό το 2020. Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 42 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων.

Ο κορωνοϊός μείωσε τα τροχαία δυστυχήματα

Η μείωση του όγκου της κυκλοφορίας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού είχε σαφή αντίκτυπο, αν και μη μετρήσιμο, στον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. 

Ωστόσο, προκαταρκτικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι αυξήθηκαν τα τροχαία δυστυχήματα το 2020 παρά τον χαμηλότερο όγκο της κυκλοφορίας. Τα στοιχεία σε ορισμένες χώρες της ΕΕ υποδηλώνουν επίσης αυξημένη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων, ιδίως υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, σε περιόδους κατά τις οποίες είχαν επιβληθεί μέτρα εγκλεισμού.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το 70 % περίπου των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα σε αστικές περιοχές αφορά ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, μεταξύ των οποίων οι πεζοί, οι μοτοσικλετιστές και οι ποδηλάτες.

Η οδική ασφάλεια στις πόλεις αποτελεί βασικό τομέα εστίασης και η Κομισιόν θα παρουσιάσει εντός του τρέχοντος έτους σχετική πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Ελσίνκι και το Όσλο, πέτυχαν το ορόσημο του μηδενικού αριθμού θανάτων πεζών και ποδηλατών το 2019 και ανέφεραν ότι η μείωση της ταχύτητας είχε ουσιαστική σημασία για να επιτευχθεί πρόοδος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top