Ουκρανία: «Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία καθιστούν υπόλογο το Κρεμλίνο»

Μισέλ: «Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές, οι κινήσεις της Ρωσίας»

Κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (15/04)

Η Ουκρανία χαιρέτησε τη νέα σειρά κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία. Όπως τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα «αυτές είναι ένας τρόπος να καταστεί το Κρεμλίνο υπόλογο για τη ρωσική κατοχή της χερσονήσου της Κριμαίας και των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή».

ΗΠΑ - Ρωσία: Ετοιμάζει νέες κυρώσεις ο Τζο Μπάιντεν

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθεί στους προσεχείς μήνες μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζό Μπάιντεν, ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμός εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης σε ειδική τηλεφωνική ενημέρωση για τους δημοσιογράφους με θέμα την πολιτική έναντι της Ρωσίας.      

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έπληξε τη Ρωσία με νέα σειρά οικονομικών κυρώσεων και την απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών απαντώντας στις γιγάντιες κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στην Μόσχα, τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2020, τον εκφοβισμό της Ουκρανίας και άλλες «κακόβουλες» ενέργειες.

Μισέλ: «Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές, οι κινήσεις της Ρωσίας»

Ο Πρόεδρος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη μεγάλη συνεχιζόμενη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Προέδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου, ο κ. Μισέλ είπε πως τέτοιες στρατιωτικές κινήσεις μεγάλης κλίμακας αντιπροσωπεύουν απειλητικές και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Η ΕΕ είναι ενωμένη στην αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία. Επανέλαβε, δε, την έκκλησή του προς τη Ρωσία να τηρήσει τις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ σχετικά με τη διαφάνεια των στρατιωτικών κινημάτων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε επίσης την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες της Μορφής της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφών και ζήτησε την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ ως την πορεία προς μια διαρκή διευθέτηση.

Όπως ανακοινώθηκε, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για την Ουκρανία τη Δευτέρα. Οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν επίσης άτυπη ανταλλαγή με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Μισέλ επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση του Προέδρου Ζελένσκι στη Διάσκεψη Κορυφής της Κριμαίας στις 23 Αυγούστου, την οποία δέχθηκε κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία στις 2 Μαρτίου και επιβεβαίωσε την παρουσία του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top