Μινεσότα: «Τον σκότωσα γιατί μπέρδεψα το τέιζερ με το όπλο μου»

Νεκρός 20χρονος Αφροαμερικανός από αστυνομικά πυρά

Ο θάνατος από αστυνομικά πυρά ενός 20χρονου Αφροαμερικανού σε προάστιο της Μινεάπολης φαίνεται να οφείλεται σε «μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση» καθώς, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, μία αστυνομικός τράβηξε το όπλο της, κατά τη διάρκεια συμπλοκής, αντί του τέιζέρ της, όπως ήταν η αρχική πρόθεσή της.

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του χθες ο Ντόντε Ράιτ, κατά τη διάρκεια ενός τροχονομικού ελέγχου στο Μπρούκλιν Σέντερ, στη Μινεσότα, σε κοντινή απόσταση από την περιοχή, όπου διεξάγεται η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην λευκού αστυνομικού που κατηγορείται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Τζορτζ Φλόιντ: Βίντεο με τις τελευταίες του στιγμές, λίγο πριν συλληφθεί

Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια το βράδυ της Κυριακής, τα οποία συνεχίστηκαν και χθες. 

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων καταγράφεται η συμπλοκή μεταξύ του Ράιτ κι ενός αστυνομικού, που του έχει περάσει χειροπέδες.

Τζορτζ Φλόιντ: Αποζημίωση «μαμούθ» θα πάρει η οικογένειά του

Το θύμα αναπηδά ξαφνικά και μπαίνει στο αυτοκίνητό του επιχειρώντας να ξεφύγει. Η αστυνομικός ακούγεται να φωνάζει «Τέιζερ, τέιζερ», όπως οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται να κάνουν πριν από τη χρήση μη θανατηφόρων όπλων. Στη συνέχεια, πυροβολεί μία φορά.

«Αυτό μου φαίνεται, απ’ όσα είδα και την αντίδραση και την αναστάτωση της αστυνομικού αμέσως μετά, ότι επρόκειτο για μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Ράιτ», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν, Σέντερ Τιμ Γκάνον.

διαδήλωση στη Μινεσότα

Η ταυτότητα της αστυνομικού δεν αποκαλύφθηκε. Ο Γκάνον την περιέγραψε ως μια «πολύ έμπειρη» αστυνομικό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Παρκ, Μάικ Έλιοτ είπε ότι η αστυνομικός, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να απολυθεί.

«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε να γίνονται λάθη που οδηγούν στην απώλεια ζωής άλλων ανθρώπων κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας», τόνισε.

«Θέλω να πω ότι οι καρδιές μας πονάνε αυτή τη στιγμή. Πονάμε αυτή τη στιγμή. Και αναγνωρίζουμε πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χειρότερη στιγμή», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αστυνομικοί σε διαδήλωση στη Μινεσότα

Ο πρόεδρος Μπάιντεν από την πλευρά του, μίλησε με τις αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με τον θάνατο του 20χρονου από αστυνομικά πυρά κι έστειλε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στην περιοχή για να βοηθήσουν στην τήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας.

Δεύτερη νύχτα έντασης στη Μινεσότα

Τα επεισόδια για τον φόνο του 20χρονου συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Η αστυνομία της Μινεσότα χρησιμοποίησε βολίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα στο Μπρούκλιν.

Μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης, η αστυνομία εξέδωσε τελική προειδοποίηση για «παράνομη συγκέντρωση» και ανέπτυξε άνδρες των δυνάμεων καταστολής στην πόλη. 

Διαδήλωση στη Μινεσότα

Πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας  ασπίδες και ομπρέλες, ενώ φορούσαν κράνη. Έριξαν πυροτεχνήματα και σκέπασαν τα βλήματα των δακρυγόνων με κώνους κυκλοφορίας. 

Ένα «τείχος» από φορητά φράγματα από τσιμεντένιες βάσεις και μεταλλικές αλυσίδες δημιουργήθηκε γύρω από το αστυνομικό τμήμα και φαίνεται πως ήταν αποτελεσματικό στο να κρατήσει τους διαδηλωτές μακριά.

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 10 άτομα, ενώ ομάδα διαδηλωτών λεηλάτησε κοντινά καταστήματα.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top