Διώρυγα του Σουέζ: «Αποκολλήθηκε» το πλοίο Ever Given

Είχε κλείσει τη θαλάσσια οδό για έξι ημέρες

«Αποκολλήθηκε» τα ξημερώματα της Δευτέρας το πλοίο Ever Given που είχε κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ, όπως μετέδωσαν τα διεθνή μέσα. 

Διώρυγα του Σουέζ: Καρέ - καρέ η επιχείρηση απομάκρυνσης του Ever Given

Νωρίτερα, οι αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι ξεκινά η προσπάθεια αποκόλλησης του πλοίου, το οποίο προσάραξε στη νότια πλευρά της Διώρυγας του Σουέζ πριν από έξι ημέρες.

Το πλοίο Ever Given προσάραξε στη νότια πλευρά της Διώρυγας / AP Images

Τουλάχιστον 369 πλοία εγκλωβίστηκαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καθυστερήσεις. Ορισμένα μάλιστα επέλεξαν τη δύσκολη και πιο ακριβή οδό, δηλαδή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Μεταξύ των εγκλωβισμένων πλοίων είναι και 16 ελληνικά, τα οποία περιμένουν να περάσουν από το κανάλι. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε βοήθεια στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης 

Στο βίντεο, ακούγονται πλοία να... κορνάρουν πανηγυρικά για την επιτυχή αποκόλληση του Ever Green: 

Σύμφωνα με το Reuters, το πλοίο κινείται και πάλι σε ορθή πορεία ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ανοίξει για τα πλοία η θαλάσσια οδός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, από το Σουέζ περνούσαν κατά μέσο όρο 51,5 πλοία ημερησίως. Το 10% του θαλάσσιου εμπορίου περνά επίσης από το συγκεκριμένο κανάλι.

Πώς συνέβη το ατύχημα 

Στις 23 Μαρτίου, το Ever Given προσάραξε στη Διώρυγα εξατίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, 369 πλοία να αποκλειστούν στην περιοχή, καθώς το Ever Given είχε «φράξει» διαγώνια τη θαλάσσια οδό.

Μαραθώνιες προσπάθειες των Αρχών να απεγκλωβίσουν το πλοίο / AP Images

Ειδικά συνεργεία έσκαβαν για να απομακρύνουν μέρος της όχθης της Διώρυγας, ώστε το σκάφος να μπορέσει να πλεύσει ξανά κανονικά, ανέφερε η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ νωρίτερα την Κυριακή.

Το πλοίο με εκτόπισμα 220.000 τόνων, ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine υπό την παναμαϊκή σημαία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top