Κομισιόν: Πρέπει να τηρηθούν προς το παρόν οι περιορισμοί στα ταξίδια

Λόγω της σοβαρής επιδημιολογικής κατάστασης

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο/ AP

Οι 27 προειδοποιούν ότι οι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να διατηρηθούν λόγω της σοβαρής επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε τη σημασία της διαφάνειας καθώς και της χρήσης των αδειών εξαγωγής εμβολίων και ζητούν αύξηση της παραγωγής τους και τήρησης των συμφωνηθέντων από τις εταιρείες, σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης των 27. 

Επιπλέον δίνουν την εντολή στο Συμβούλιο να προωθήσει νομοθετικό και τεχνικό έργο για τα διαλειτουργικά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19, βάσει της πρότασης της Κομισιόν.

Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το ψηφιακό πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο της δήλωσης των 27 για την πανδημία το οποίο είδε το STAR αναφέρει μέχρι τώρα τα εξής:

«Η επιτάχυνση της παραγωγής, της παράδοσης και της χρήσης εμβολίων παραμένει απαραίτητη και επείγουσα για να ξεπεραστεί η κρίση. Οι προσπάθειες προς το σκοπό αυτό πρέπει να ενταθούν περαιτέρω».

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της διαφάνειας καθώς και της χρήσης των αδειών εξαγωγής. Επαναβεβαιώνουμε ότι οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν την προβλεψιμότητα της παραγωγής εμβολίων τους και να τηρούν τις συμβατικές προθεσμίες παράδοσης», τονίζουν οι 27.
Επιπλέον προειδοποιούν ότι «η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή, επίσης υπό το φως των προκλήσεων που θέτουν οι μεταλλάξεις».

«Επομένως, πρέπει να τηρηθούν προς το παρόν περιορισμοί, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα μη απαραίτητα ταξίδια, λαμβάνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση των διασυνοριακών κοινοτήτων, ενώ η απρόσκοπτη ροή αγαθών και υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζεται, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των Green Lanes», αναφέρουν οι ηγέτες. 

«Ωστόσο», σημειώνουν, «οι προετοιμασίες πρέπει να ξεκινήσουν από μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων».

«Το νομοθετικό και τεχνικό έργο για τα διαλειτουργικά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19, βάσει της πρότασης της Κομισιόν, πρέπει να προωθηθεί επειγόντως», καταγράφουν οι 27.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ενισχύει την παγκόσμια αντίδρασή της στην πανδημία. Οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων πρέπει να προωθηθούν γρήγορα προκειμένου να συμπληρωθεί και να υποστηριχθεί ο ηγετικός ρόλος της COVAX στη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης και της χρήσης εμβολίων», καταλήγουν.  

Του Θάνου Αθανασίoυ, Βρυξέλλες 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top