Σύνοδος Κορυφής: Άλλαξε το κείμενο για την Τουρκία

Ικανοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο

Άλλαξε το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών της ΕΕ για την Τουρκία, κατά τρόπο που ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. 

Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος, ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Οι αλλαγές ικανοποιούν πλήρως Ελλάδα και Κύπρο και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει. 

Το σχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου τελούσε υπό διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα έκριναν πως το αρχικό κείμενο περιείχε «υπερβολικά πολλά καρότα και όχι αρκετό μαστίγιο», κατά τη διατύπωση άλλου Eυρωπαίου διπλωμάτη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top