ΕΕ: Αρνητική στην απόφαση της Ελλάδας να δεχτεί Ισραηλινούς τουρίστες

«Μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το πάσο, οι περιορισμοί βρίσκονται σε ισχύ»

ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

Τη θέση της ΕΕ απέναντι στην κίνηση της Ελλάδας να επιτρέψει τα τουριστικά ταξίδια από το Ισραήλ, ξεκαθάρισε σήμερα η Κομισιόν. Τόνισε ότι «μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, οι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένουν σε ισχύ». 

Ισραήλ: Κλείνουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα - Έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα για το αν και κατά πόσο η Ελλάδα παραβαίνει τις συστάσεις του Συμβουλίου επιτρέποντας τα μη απαραίτητα (τουριστικά) ταξίδια από το Ισραήλ από τώρα, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ, δήλωσε: «Φυσικά αναμένουμε από όλα τα κράτη μέλη να σέβονται τις συστάσεις του Συμβουλίου για τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν».

«Όπως ξεκάθαρα περιγράφεται στην πρόταση για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα πιστοποιητικά θα είναι συμβατά με συστήματα σε χώρες εκτός ΕΕ, αλλά προς το παρόν οι υπάρχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί για μη απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους με την εξαίρεση ενός περιορισμένου αριθμού χωρών», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Το πιστοποιητικό (η πρόταση) δεν το αλλάζει αυτό», τόνισε. «Θα είναι ωστόσο διαθέσιμο και σε υπηκόους τρίτων χωρών που θα ταξιδεύουν προς την ΕΕ». 

«Φυσικά, να προσθέσω ότι γνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν ήδη κάποια κράτη μέλη. Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία των τεχνολογικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για να είναι έτοιμο το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό το καλοκαίρι, αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κάνει η Κομισιόν για την προετοιμασία, αλλά φυσικά η πρόταση της Κομισιόν θα συμβάλει στο συντονισμό αυτές τις πρωτοβουλίες και να αποφύγουμε αχρείαστο κατακερματισμό και σύγχυση για τους ταξιδιώτες», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top