Κίνα: Άνδρας θα αποζημιώσει τη σύζυγό του για τις δουλειές του σπιτιού

Τι ορίζει ο νέος αστικός κώδικας για τα διαζύγια στη χώρα

δουλειές σπιτιού

Ένα δικαστήριο έκδοσης διαζυγίων στο Πεκίνο διέταξε έναν άντρα να αποζημιώσει τη σύζυγό του για τις δουλειές του σπιτιού που έκανε κατά τη διάρκεια του γάμου τους, σε μια απόφαση-ορόσημο για την Κίνα. Η γυναίκα θα λάβει 50.000 γιουάν (6.380 ευρώ) για πέντε χρόνια μη αμειβόμενης εργασίας.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει τεράστια συζήτηση μέσω διαδικτύου στην Κίνα σχετικά με την αξία της οικιακής εργασίας, με ορισμένους να λένε ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι πολύ μικρό.

Σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου, ο άνδρας είχε υποβάλει αίτηση διαζυγίου πέρυσι από τη σύζυγό του, την οποία είχε παντρυτεί το 2015. Εκείνη, στην αρχή, δεν ήταν πρόθυμη να τον χωρίσει, όμως αργότερα ζήτησε οικονομική αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι δεν επωμίστηκε τα καθήκοντα του στο σπίτι ή τη φροντίδα του γιου τους.

Τελικά, το Επαρχιακό Δικαστήριο Φανγκσάν του Πεκίνου αποφάσισε υπέρ της και διέταξε ο πρώην σύζυγος να της πληρώσει μηνιαία διατροφή 2.000 γιουάν (255 ευρώ), καθώς και την εφάπαξ πληρωμή των 50.000 γιουάν για τις οικιακές εργασίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Ο δικαστής επεσήμανε ότι ο διαχωρισμός της κοινής περιουσίας ενός ζευγαριού μετά τον γάμο συνήθως συνεπάγεται το μοίρασμα των χειροπιαστών περιουσιακών στοιχείων, αλλά «οι οικιακές εργασίες αποτελούν άυλη περιουσιακή αξία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

δουλειές σπιτιού

Κίνα: Νέος αστικός κώδικας για τα διαζύγια

Η απόφαση-ορόσημο έρχεται μετά την εισαγωγή ενός νέου αστικού κώδικα στη χώρα που τέθηκε φέτος σε ισχύ.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ένας/μια σύζυγος έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση κατά το διαζύγιο, εάν φέρει μεγαλύτερη ευθύνη στην ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων συγγενών και τη βοήθεια των συντρόφων στην εργασία τους.

Προηγουμένως, οι διαζευγμένοι σύζυγοι μπορούσαν να ζητήσουν μια τέτοια αποζημίωση μόνο εάν είχε υπογραφεί προγαμιαία συμφωνία, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι Κινέζες περνούν σχεδόν τέσσερις ώρες την ημέρα σε μη αμειβόμενη εργασία - περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών.

Αυτό το νούμερο είναι υψηλότερο από το μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, όπου οι γυναίκες ξοδεύουν το διπλάσιο χρόνο από τους άντρες σε μη αμειβόμενη εργασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top