ΕΕ: Έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη πίεση εναντίον του HDP στην Τουρκία

Τι δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν για το θέμα

Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί σοβαρά για τη συνεχιζόμενη πίεση εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία (HDP) και ορισμένων από τα μέλη του, η οποία πραγματοποιείται μέσω συλλήψεων, αντικαθιστώντας τους εκλεγμένους δημάρχους, με μια δικαστική διαδικασία που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα και την προσπάθεια άρσης των βουλευτικών ασυλιών των βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο.

Τουρκία: Πάνω από 710 συλλήψεις στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος

«Αυτές οι εξελίξεις προστίθενται στην Τουρκία μετά τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ για την απελευθέρωση του Selahattin Demirtaş, καθώς και την κράτηση εκατοντάδων τοπικών πολιτικών, εκλεγμένων αξιωματούχων και μελών του HDP για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία», αναφέρει.

«Κάθε φερόμενο αδίκημα ή έγκλημα πρέπει να υπόκειται σε κατάλληλη διαδικασία και το τεκμήριο αθωότητας πρέπει να διασφαλιστεί», σημειώνει ο εκπρόσωπος.

«Ως επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια χώρα, η Τουρκία πρέπει να διαφυλάξει το δημοκρατικό της σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του πολιτικού συνεταιρίζεσθαι», καταλήγει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top