Κορωνοϊός: Ενδείξεις ότι ο ιός προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο της Ουχάν

Τι αναφέρει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου

Ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός ενδέχεται να προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο της Ουχάν φέρνει στο φως έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου που δημοσιεύεται σήμερα.

Διαβατήριο εμβολιασμού κατά του Covid-19: Ποιες χώρες είναι υπέρ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Ρόλαντ Βιζεντάνγκερ, σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορούν, τόσο ο αριθμός, όσο και η ποιότητα των διαθέσιμων ενδείξεων. 

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί, σύμφωνα με την έρευνα, κανένας ξενιστής, ο οποίος να μετέφερε τον ιό SARS-CoV-2 από νυχτερίδες σε ανθρώπους. Επιπλέον, υπέρ της θεωρίας ότι ο νέος κορωνοϊός δεν προήλθε από νυχτερίδα στην ιχθυαγορά της Ουχάν συνηγορεί και το γεγονός ότι εκεί δεν διατίθενται νυχτερίδες. 

Μεταλλάξεις: Αυξάνονται τα κρούσματα - Πόσα και πού εντοπίστηκαν

Ταυτόχρονα, όμως, στο μικροβιολογικό ινστιτούτο της πόλης, βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως συλλογές παραγόντων νυχτερίδας, ενώ υπήρχαν και καταγεγραμμένα κενά ασφάλειας στο εργαστήριο. 

Μία επιπλέον ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι νεαρή επιστήμονας του Ιολογικού Ινστιτούτου της Ουχάν είχε μολυνθεί πρώτη και μάλιστα ήδη τον Οκτώβριο του 2019.

ΗΠΑ και ΠΟΥ ζητούν στοιχεία από την Κίνα σχετικά με την προέλευση του ιού

Ο κ. Βιζεντάνγκερ, όπως αναφέρει, αξιοποίησε για την έρευνά του επιστημονική βιβλιογραφία, άρθρα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, καθώς και προσωπική επικοινωνία με διεθνείς συναδέλφους του. Παραδέχεται, πάντως, ότι δεν πρόκειται για επιστημονικές αποδείξεις, αλλά για ενδείξεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα, έπειτα από έρευνα τεσσάρων εβδομάδων, δήλωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές από πού προέρχεται ο ιός και ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία από την Κίνα. 

Ουχάν: Ποια είναι τα κύρια σενάρια προέλευσης του κορωνοϊού

Ο επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας του Οργανισμού θεωρεί, ωστόσο, απίθανο το ενδεχόμενο ο παράγων να προέρχεται από εργαστήριο. Οι διεθνείς ειδικοί εκτιμούν ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε μάλλον από νυχτερίδες. 

Κορωνοϊός: Τι έδειξε η έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν για την προέλευση του ιού

Η Κίνα από την πλευρά της συνεχίζει να τονίζει ότι ο ιός μπορεί να διαδόθηκε μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.

Σύμφωνα ακόμη με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, τα ίχνη του νέου κορωνοϊού αναζητούν και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top