Εμβόλια: Δημοσιεύθηκε η σύμβαση της Sanofi-GSK με την Κομισιόν

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας

εμβόλιο

H φαρμακοβιομηχανία Sanofi-GSK συμφώνησε σήμερα να δημοσιεύσει την αναθεωρημένη σύμβαση που υπεγράφη με την Κομισιόν στις 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια.

Εμβόλια: H Koμισιόν ενέκρινε μηχανισμό για τη διαφάνεια στις εξαγωγές

Σημειώνει ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά στοιχεία για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ.

Η σύμβαση που δημοσιεύθηκε σήμερα περιέχει μέρη που παραμένουν απόρρητα και αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Είναι η τρίτη σύμβαση που βλέπει το φως της δημοσιότητας

Η σύμβαση Sanofi-GSK είναι η τρίτη που δημοσιεύεται, αφού οι CureVac και AstraZeneca συμφώνησαν να δημοσιεύσουν τη Συμφωνία Προπώλησης εμβολίων με την Κομισιόν και συνεργάζεται με εταιρείες για τη δημοσίευση όλων των συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες ξεκίνησαν μελέτη φάσης 1 και 2 τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει μελέτη φάσης 3 έως το τέλος του 2020. Αν η όλη διαδικασία στεφθεί από επιτυχία, και με την επιφύλαξη των σχετικών κανονιστικών πτυχών, οι εταιρείες επιδιώκουν να διαθέσουν το εμβόλιο έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Προς το παρόν η εταιρεία έχει ανακοινώσιε από τις 27 Ιανουαρίου ότι θα παράγει εμβόλια της Pfizer - BioNTech.

Εμβόλια: Πρόταση της Κομισιόν για «Μηχανισμό Διαφάνειας»- Πώς θα λειτουργεί

Η σύμβαση επιτρέπει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν έως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Sanofi-GSK. Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να δωρίσουν δεσμευμένες δόσεις σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος. Η Sanofi και η GSK θα προσπαθήσουν επίσης να παράσχουν εγκαίρως σημαντικό μέρος των εμβολίων τους μέσω συνεργασίας με τον μηχανισμό παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19 (COVAX) —τον εμβολιαστικό πυλώνα του επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 για τις χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος.

Η  σύμβαση χρηματοδοτείται από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο διαθέτει πόρους για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία παράγονται από διαφορετικές εταιρείες.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Sanofi

Υπενθυμίζεται ότι η Sanofi και η GSK αναπτύσσουν ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο για τη νόσο COVID-19, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και των δύο εταιρειών. Η Sanofi θα συνεισφέρει το αντιγόνο πρωτεΐνης S COVID-19, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA.

Η GSK θα συνεισφέρει την τεχνολογία των ανοσοενισχυτικών ουσιών της, που έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια πανδημική κατάσταση, δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει την ποσότητα πρωτεΐνης εμβολίου που απαιτείται ανά δόση, καθιστώντας δυνατή την παραγωγή περισσότερων δόσεων εμβολίου και, ως εκ τούτου, συμβάλλοντας στην προστασία περισσότερων ατόμων.

Ο συνδυασμός ενός αντιγόνου πρωτεϊνικής βάσης και μιας ανοσοενισχυτικής ουσίας είναι καθιερωμένος και χρησιμοποιείται σε διάφορα εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα για την ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης. Μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου που μπορεί να παρασκευαστεί σε μεγάλη κλίμακα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top