ΗΠΑ: Επέκταση της συνθήκης New Start με την Ρωσία για πέντε χρόνια

Τι περιλαμβάνει η συνθήκη - Το ΝΑΤΟ χαιρέτησε την ενέργεια

ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν

Οι ΗΠΑ επέκτειναν την συνθήκη New Start με τη Ρωσία για πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. Η επέκταση της συνθήκης έχει ήδη υπογραφεί από την Μόσχα.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα επιδιώξει την επέκταση της ισχύος της συνθήκης, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου.

Τι είναι η συνθήκη New Start

Η New Start υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών  κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002.

Περιορίζει επίσης στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά. Αυτό που απομένει αρκεί για να καταστρέψει την Γη πολλές φορές.

Οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ισχύος της New Start βρίσκονταν πρακτικά σε αδιέξοδο καθ' όλη την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ΝΑΤΟ χαιρέτησε την υπογραφή της συνθήκης

Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει και υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για παράταση της Συνθήκης START. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δήλωση, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Νέα Συνθήκη START συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα και οι Σύμμαχοι εκφράζουν και πάλι την ισχυρή υποστήριξή τους για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή της και για τον έγκαιρο και ενεργό διάλογο για τρόπους βελτίωσης της στρατηγικής σταθερότητας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top